Mijn eerste groeiboek: ik lees het zelf!

Met drie in de klas

Alweer een eerste groeiboek! Hoofdfiguren zijn Lan, Rik en Mo, drie dieren van dezelfde leeftijd. Ze wonen in elkaars buurt en zitten in dezelfde klas. Dit keer spelen de in moeilijkheidsgraad stijgende verhalen, van AVI-start naar AVI M5, zich af in de nabije schoolwereld van eerste lezers. De auteur deed erg haar best om daarbij aan te sluiten. De verhaaltjes die wat moeilijkheidsgraad betreft snel oplopen en vaak wel een hoge denkactiviteit van de lezer vragen, vulde ze aan met uitdagende woordspelletjes en weetjes.

Rik, het konijn woont al z’n hele leven in ons land. Lan, een meerkat heeft een Chinese achtergrond en het woestijnvosje Mo, Mosa in zijn eigen taal, blijkt een Iraakse vluchteling. Die interculturele achtergrond bood de auteur de mogelijkheid om de jonge lezers met diverse talen, tekens, recepten ... in aanraking te brengen. Dat maakt de bundel rijker en gevarieerd. De kleurrijke illustraties, waarin de dieren onschuldig en lief worden voorgesteld, brengen vooral in het begin ondersteuning. Naarmate de teksten langer worden, zijn ze eerder decoratief.

Dit elfde deel uit de reeks zal ten gevolge van de aantrekkelijke vormgeving tal van eerste lezers uitnodigen. Wie als volwassene meeleest en vertrouwd is met het schoolse leven, vindt er inspiratie om de taal van jonge kinderen te verrijken.