4+ | 2010
Gottmer
ISBN 978-90-257-4867-8
FICTIE , 40 p. , €12.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Mijn eerste auto was rood

Peter Schössow (auteur) Peter Schössow (illustrator)

Het boek ziet er aantrekkelijk antiek uit. De titel en de inhoud ademen nostalgie. "Opa had iets voor mij meegebracht. Iets met veel roest. Maar je zag dat het vroeger een autootje geweest was - een auto voor kinderen! Precies mijn maat!" Naast deze inleiding staat een pictogram: een gevarendriehoek met uitroepteken. Meteen is de toon gezet: met die auto gaat het een en ander gebeuren! Elk nieuw element in het verhaal wordt voorafgegaan door een pictogram, genre verkeersbord, dat aangeeft in welke richting het verhaal evolueert.
Het vehikel was ooit een trapauto geweest maar er was duidelijk nog veel werk aan. Op de volgende bladzijden gaan de hoofdpersoon en zijn opa aan de slag. Geen detail wordt overgeslagen, ze gaan aan het "timmeren, schuren, plamuren (vraagt wel wat uitleg), verven, boren, schroeven, smeren, oliën, bekleden en nieten." Al die activiteiten worden aandachtig gadegeslagen door een klein broertje.
Als de auto klaar is, volgt de rijles in een wirwar van verkeersborden. Daarna mag de ikpersoon alleen op pad, maar kleine broer wil mee. Alles gaat naar wens tot er een wespennest uit een boom valt net als ze er voorbij rijden. De beesten vallen meteen aan. Dan begint een race tegen de wespen. Ze vliegen recht op een ravijn af. Het loopt op het nippertje goed af. Het enige zwakke punt van het autootje zijn echter de remmen en het kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Met wat blutsen en builen komen ze na een lang avontuur thuis maar de auto doet het nog steeds prima. En 's avonds in bed worden plannen gesmeed voor een nieuwe rondrit.
Bij sommige grappen en pictogrammen is zeker uitleg vereist. Zoals wanneer ze tussen de biovarkens van oom Leo terechtkomen. Opa's reactie is als volgt: "Bio? Iedereen heeft het altijd maar over bio. Alles wat groeit en bloeit is toch bio? En dan moet hij hard lachen."
De illustraties zijn statig en toch heel levendig en vooral grappig. De getemperde kleuren verhogen het antieke effect. Een heel leuk boek voor oudere kleuters. Ook bruikbaar in verkeerslessen.

Annie Beullens
Humor | Knutselen | Avontuur | Vervoermiddelen | Grootouders | Verkeer
origineel: Mein erstes Auto war rot (Duits) - Esther Ottens (vertaler)