Mijn broer en ik

‘Mijn broer en ik’ neemt je mee in het leven van een gezin met twee kinderen: Amira en Adam. Tijdens de warme zomerdagen vraagt Amira meerdere keren aan Adam om te gaan zwemmen. Adam weigert en zegt dat het water niet goed is voor zijn lichaam, althans dat hebben zijn ouders hem gezegd. Naast dat Adam niet kan zwemmen om gezondheidsreden, moet Adam ook vaak langs bij de dokter. Adam wordt doorheen het verhaal een mysterieuze broer die bang is van alles en wiens ouders overbezorgd lijken. Zoals het kinderen betaamt, laat Adam zich overtuigen en vluchten ze samen naar het zwembad. Wanneer Adam een duik in het zwembad neemt, begint zijn lichaam op te warmen en slaat hij wartaal uit. Wanneer hij naar de dokter moet, blijkt dat geen gewone dokter te zijn. Dat Adam anders is dan andere kinderen, wordt nu ook voor Amira duidelijk.

De eerste delen van het boek zijn aangenaam om te lezen en schetsen een hechte broer-zus-relatie. Het twijfelen over de identiteit van Adam zorgt ervoor dat je als lezer geprikkeld wordt om de waarheid te achterhalen. Wanneer het verhaal een vlucht neemt en de waarheid naar boven komt, is het verhaal eerder teleurstellend. Op een té snelle en ongeloofwaardige manier eindigt het verhaal en blijft de lezer op zijn honger zitten. Of is dat net de bedoeling? Het boekje is een kort filosofisch verhaal dat ons doet nadenken over de rol van techniek in ons leven en hoe we daar mee kunnen omgaan. Een perfect voorleesverhaal voor kinderen of voor jongeren om zelf te lezen. De dialogen zijn humoristisch opgevat en het alledaagse leven van het gezin is gedetailleerd omschreven. Een ingrijpende spanningsboog bevat het verhaal niet, maar dat doet geen afbreuk aan het doel van het boek: een filosofisch gesprek op gang brengen. De taal van het boek is een jongerentaal, wat voor herkenning zorgt, en wordt goed geïllustreerd. 

‘Mijn broer en ik’ is het ideale boek om een boekbespreking rond te houden of om in de klas samen te lezen. Op een laagdrempelige manier zet het boek aan tot filosoferen met een thema waar jongeren zich graag in verdiepen. Het boek leest vlot, maar mist een spanningsboog. Misschien had het toch enkele pagina’s extra leesvoer mogen zijn?