Mijn berichtje aan jou

Nadat Tess van achter het stuur van haar auto een berichtje stuurde naar haar zus, moet ze plots voor een overstekende hond uitwijken. Haar auto gaat over kop en ze weet niets meer.  Wanneer ze wakker wordt in het ziekenhuis weet ze van niets: haar omgeving denkt dat ze in coma ligt, maar niets is minder waar. Ze hoort, ziet en registreert wie aan haar bed komt, maar haar lichaam blijft onbeweeglijk. Ze heeft namelijk door het ongeluk het locked-in syndroom opgelopen.

Deze Young Adult-roman leest als een trein en is soms heel aangrijpend. Via Tess haar herinneringen krijg je als lezer inkijk in haar leven tot aan het ongeluk. De rode draad in haar verhaal is er een van liefde en geborgenheid. Haar ouders en zusje (haar vader overleed te vroeg, maar liet veel goede herinneringen na) gaven haar alles wat ze wenste en bovenal kreeg ze veel kansen. Ze stond op het punt te gaan studeren aan een universiteit en Newton was haar toeverlaat en vriend.  

Het bijzondere aan dit verhaal is vooral de manier waarop het weinig gekende Locked-in syndroom beschreven is. Er zijn maar heel weinig mensen die het overkomt. Ook de behandeling en de langzame weg naar beterschap is zeer helder en begrijpelijk uitgelegd. Je gaat als lezer mee in het langzame proces en vooral het leed van het hoofdpersonage en ook wat het met de familie doet. Maar het is nooit melig. Het verhaal wordt afwisselend verteld door Tess en haar zusje Evi. Wanneer Tess beseft wat er met haar aan de hand is, ligt ze al enkele weken in het ziekenhuis ... Ze heeft geen enkel besef van wat er met haar aan de hand is. Op pagina 56 lees je: "In plaats van mijn lichaam, rende mijn brein. Ik vroeg me af of ik gek werd, mijn brein bleef zeggen dat ik mijn vingers moest bewegen, maar mijn lichaam gehoorzaamde de bevelen niet..." Kortom, haar geest zit gevangen in een plek die de hare niet meer is ... Maar wanneer ze hulp krijgt van een gespecialiseerde dokter die met haar stap voor stap naar verbetering van haar toestand wilt werken, krijgt Tess toch wat moed  om verder te gaan met haar leven. Via geïmplanteerde elektroden in haar hersenen, verbonden met een computer, leert ze communiceren en zal op een andere manier leren leven en nieuwe dingen leren. Vooral de vriendschap en hulp van vele vrienden geven haar die mogelijkheid.

Een beklijvende roman.