Mick en het monster

Een muis die hangt te bengelen aan een groene staart, van wat lijkt een monster te zijn. Best een guitige tekening die in het oog springt. Als we dan ook de naam van de auteur in het oog krijgen, Marcus Pfister, wordt dit wel een veelbelovend boekje. Wie kent immers het boek ‘De mooiste vis van de zee’ niet? Het valt wel direct op dat de stijl wel anders is dan dat gekende boekje. Het lijkt alsof er verf gebruikt is met te veel water. De verf lijkt wat uit te lopen. Ik sla uiterst nieuwsgierig het boek open.

Bij de eerste prent voel ik wel wat teleurstelling. We zien een hele grote kat met twee angstige muisjes. Als we de tekst lezen, ben ik in de war. Daarin wordt verteld dat Mick op bezoek gaat bij Zoë. Hij moet van Zoë buiten nog wat rondlopen want ze is nog met de cake bezig. Mick trippelt vrolijk weg. Op de prent zien we echter de kat en Mick en Zoë angstig bij elkaar. Op de volgende pagina laten de tekeningen dan weer een rennende Mick die zich  naar Zoë rept zien. Helemaal overstuur want hij zag een monster! Zijn jullie nog mee? Wel, ik ook niet. Heel verwarrend dus.

Dan begint Mick aan een beschrijving over het monster dat hij gezien heeft. En dan wordt het verhaal héél leuk. De omschrijvingen van Mick worden heel uitvergroot geïllustreerd. En dat leidt tot geweldige tekeningen.

We zien bijvoorbeeld een tekening van de vuurspuwende draak. Die kan me wel bekoren en is heel kleurrijk, deze zal zeker reactie uitlokken bij jonge kinderen. Ook de verdere prenten doen me het verwarrende van het begin helemaal vergeten. De prent met de blauwzwarte koe-draak is hilarisch. Zeker ook de grote drol (poep om het met de taal van onze Noorderburen te zeggen) op het einde doet me luidop lachen.

En ja hoor, het monster was zeker geen kat. Laat staan een gevaarlijk dier. Bertha, de koe, kijkt op de allerlaatste tekening gemoedelijk en rustig de twee kleine muizen liefdevol toe. Waarschijnlijk is het de auteur zijn bedoeling om de kleine lezers in het begin op verkeerde been te zetten. Voor mij iets te verwarrend, maar laat dat de pret echt niet bederven. Dit is een fijn voorleesboek met geweldige illustraties.