Mevrouw Hik en het scheetwolkje

De titel en de cover alleen al: ofwel val je ervoor ofwel leg je dit boekje snel weer weg. Mij kon het alvast triggeren en doen glimlachen. Onder de titel staat vermeld: "Een vrolijke reis doorheen het lichaam". Verder zie je op cover de hoofdfiguren afgebeeld. Je maakt alvast kennis met een dikke Boerenlater, een groen lachend Scheetwolkje, een slapende Gaapman, een bedenkelijke professor Hatsjie en natuurlijk een hikkend mevrouwtje Hik. Voldoende info voor mij om die rare wezens beter te willen leren kennen.

In het boek worden ze de ‘onhoudbare vijf’ genoemd en op de vijfde pagina krijg je op een doorsnede van het menselijk lichaam een idee waar de vijf zich kunnen ophouden. Daarna gaan de vijf één voor één met elkaar wedijveren om de onhoudbaarste te zijn. En zo leer je dus al lachend meer over de minder aangename zaken van ons menselijk lichaam zonder dat je er erg in hebt. De tekeningen zijn kleurrijk en bevatten leuke details. Ze maken het aangenaam om naar te kijken, vooral de manier waarop de figuren op elkaar reageren is vermakelijk.

De opbouw is amusant en de manier van reizen doorheen het lichaam origineel. Fantasie en realiteit worden door elkaar gehaspeld, maar dat heeft mij geenszins gestoord. Achteraan worden trouwens nog op een bondige, maar wetenschappelijke manier de onhoudbare tics uitgelegd (met een leuke twist, maar die mag je zelf ontdekken). Als extra moraal gaat dit boek ook over anders zijn en dat dit best oké is. Het leven zou anders maar saai zijn. Leuk gedaan door dit auteursduo!