4+ | 2013
De Vier Windstreken
ISBN 978-90-5116-292-9
FICTIE , 24 p. , €14.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Meneer Haas en Mevrouw Beer zijn jarig

Christa Kempter (auteur) Frauke Weldin (illustrator)

Meneer Haas is jarig. Zijn grote verlangen is die dag rustig door te brengen in zijn kraaknette huis. Omdat mevrouw Beer dat wel onnoemelijk saai vindt, nodigt ze haar vijf broers uit en zet ze een tuinfeest op poten met vrolijk gezang en veel honingsoep. Tegelijk is mevrouw Beer bijzonder jaloers op de cadeautjes die meneer Haas krijgt van zijn familie. Ze besluit dat ze vanaf nu altijd samen jarig zijn, zodat ze altijd samen én van het feest én van de cadeautjes kunnen genieten.
Zoals de drie vorige boeken over dit aparte stel gaat ook dit weer over het feit dat deze twee tegenpolen ondanks alles toch altijd weer een modus vivendi vinden. Enerzijds de huiseigenaar Haas, uiterst bekommerd om orde, netheid en rust. En anderzijds zijn huurder Beer: sloddervos en levensgenieter.
De personages druisen zeker in tegen de stereotiepen: het lichte figuurtje op boenpantoffels is een man, de plompe vrolijke kwast een vrouw. Verder is het verhaal vrij lief en braaf. De uitbundige illustraties bevatten leuke details, zoals de prachtige gieter in de vorm van een bloemkool die Haas cadeau krijgt.

Lieve Raymaekers
Jarig zijn | Feesten | Jaloers zijn
uit de reeks: Meneer Haas en Mevrouw Beer , deel 4
origineel: Herr Hase und Frau Bär feiern Geburtstag (Duits) - Ineke Ris (vertaler)