4+ | 2010
De Vier Windstreken
ISBN 978-90-5116-131-1
FICTIE , 24 p. , €14.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Meneer Haas en Mevrouw Beer gaan op vakantie

Christa Kempter (auteur) Frauke Weldin (illustrator)

Mevrouw Beer houdt van gezelligheid en een beetje rommel. Meneer Haas houdt juist van orde en netheid. Op een dag besluit mevrouw Beer dat meneer Haas hard aan vakantie toe is - met haar. Maar ja, twee zulke verschillende karakters, en dan bij elkaar in één tent?  Dat kan niet goed gaan! Toch gaan ze samen de wijde wereld in ...
De opvolger van  'Meneer Haas en Mevrouw Beer' is opnieuw een groot succes. Meneer Haas, klein en gesteld op orde en netheid, en Mevrouw Beer, een grote, vrolijke, maar bovenal rommelige dame wonen nog steeds in hetzelfde huis.
Omdat meneer Haas zich blijft ergeren aan mevrouw Beer, stelt ze voor om samen op vakantie te gaan. Eerst heeft hij geen zin maar hij geeft toch toe. De volgende ochtend vertrekt het tweetal met de tent. Meneer Haas stelt zich voortdurend vragen bij wat mevrouw Beer doet, maar moet uiteindelijk toegeven dat hij kamperen toch leuk vindt. En het wordt een fijne vakantie.
Meneer Haas en mevrouw Beer zijn in alles tegenpolen. Toch slaagt de auteur er in om hen dichter bij elkaar te brengen. Mevrouw Beer blijft hardnekkig nonchalant doen, waardoor meneer Haas na een poosje zijn kritiek staakt, alles gelaten ondergaat en na een tijd tot de vaststelling komt dat hij zich om alles veel te druk maakt. Hij komt tot het besef dat hij, net als Mevrouw Beer, meer van het leven moet genieten en dat regeltjes en verplichtingen nodig zijn maar dat je die niet altijd strikt moet naleven.
De sfeervolle illustraties brengen die boodschap duidelijk in beeld door meneer Haas uiteindelijk lachend op vakantie te laten vertrekken. En het verhaal laat zich vlot voorlezen!

Annelies Cochuyt
Vriendschap | Vakantie | Verdraagzaamheid | Kamperen
origineel: Herr Hase und Frau Bär - Der Grosse Ausflug (Duits) - Ineke Ris (vertaler)