Meneer Beer

Wanneer Arthur de voordeur hard achter zich dichtslaat, omdat hij genoeg heeft van zijn ouders die het altijd opnemen voor zijn broertje, botst hij bijna op een ijsbeer met een koffer. Op de koffer staat geschreven: 'Meneer Beer'. Beer zegt: 'Ik kom een tijdje bij jullie logeren ...' Arthur kan zijn ogen niet geloven, maar hij waagt het erop en smokkelt Meneer Beer mee naar binnen. Het wordt de fijnste tijd van zijn leven. Niet alleen voor Arthur, maar ook voor Siem die eindelijk zo moeilijk niet meer doet.

Heel humorrijk en hilarisch verhaal met prachtige illustraties in grijs en wit die mooi inpassen tussen de tekst. Ook zijn er soms zinnetjes gedrapeerd rond de illustraties, wat een aantrekkelijk effect heeft. En dan het mooie verhaal over een logge grote beer die zijn plaats zoekt in een gezin waar het wat vierkant draait. Een dikke beer die een plaats zoekt in een gezin waar veel aandacht gaat naar dat ene broertje die op alles verkeerd blijkt te reageren, tot grote ergernis van Arthur. Zelfs op school wordt Beer hartelijk welkom geheten en soms beslecht hij een meningsverschil. Hij is nu eenmaal een bijzondere gast. Op de koop toe leert hij voetballen en zorgt hij voor prettige verrassingen op het voetbalveld. Maar het allerbelangrijkst is dat het broertje van Arthur — die lijdt aan autisme — overal mee mag doen en thuis gewoon, of toch bijna gewoon, begint te doen. Arthur krijgt op die manier zijn woede onder controle en hij begint Siem te ervaren als een gewone leuke broer.

In dit bijzondere boek gaat het over het broertje van Arthur die veel aandacht nodig heeft door zijn 'anders' zijn. Na de logeerpartij van Meneer Beer blijkt hij dan toch meer kwaliteiten te hebben dan iedereen denkt. De beer staat hier symbool voor het ongewone is een beetje gewoner te maken en dat met veel speelsheid en humor. Hij lijkt wel de grote verzoener. Dit verhaal doet mij ook een beetje denken aan een andere — maar dan een veel kleinere — beer: Beertje Paddington, die als vluchteling aankwam in Engeland met een valies met daarin een briefje 'zorg goed voor hem'. Hij brengt ook veel teweeg in de familie waar hij opgenomen wordt. In dit verhaal is deze — een beetje lompe — beer ook een vreemde eend in de bijt die uit het niets komt en daarna weer verdwijnt. In elk geval een rijk verhaal waar je veel mee kan doen en het komt nooit belerend over. Een echte aanrader.