Marta & ik

Wanneer Marta op haar muur een levensgrote leeuw tekent, stapt de leeuw uit het schilderij. "Pardon mevrouw, mag ik…?", zijn de woorden van de vriendelijke leeuw. Hij volgt Marta op al haar avonturen en samen duiken ze een fantasiewereld in. Ze houden een watergevecht, hollen achter elkaar aan, totdat de leeuw en Marta ruzie krijgen. Nadat hun ruzie is bijgelegd, trekken Marta en de leeuw de stad in. Samen zetten ze de stad op stelten, totdat de leeuw opnieuw zijn vrijheid terug wil. Hij springt de lucht in, de wijde wereld in. En Marta? Die belandt weer in haar vertrouwde omgeving, klaar voor een nieuw schilderij. Een boek vol fantasie én prachtige illustraties!

‘Marta & ik’ is een prentenboek met grote, kleurige tekeningen. De fantasiewereld, die Marta zelf tekent, doet de lezer wegdromen naar betere oorden. Ook de leeuw is groots en fantasierijk getekend. Het grote boek zorgt ervoor dat de leeuw reusachtig overkomt en bijna tot in je eigen huiskamer springt. In het begin van het boek zijn de tekeningen vooral zwart-wit, maar hoe meer Marta schildert, des te meer kleuren er worden gebruikt. Marta’s verfkwasten en verfspatten zijn met verf geïllustreerd, in combinatie met aquarel en lijntekeningen.

De inhoud van het boek kan jammer genoeg niet tippen aan de illustraties. In het begin is het verhaal verrassend en vernieuwend, maar zodra beiden zich met elkaar verzoenen, blijft het verhaal steken in herhalingen en weinig spannende verhaallijnen. De tekst is summier en in tegenstelling tot de tekeningen, niet fantasierijk of creatief. De tweede helft van het boek bestaat dan ook vooral uit opsommingen. Het lijkt alsof enkele kansen, zoals de ruzie tussen de leeuw en Marta, te weinig inhoudelijk zijn benut.  

Voor wie houdt van grote, levendige en gedetailleerde tekeningen, is dit boek onmisbaar. De illustraties spatten letterlijk en figuurlijk van het blad af, maar het verhaal zelf stelt teleur. Misschien was het beter geweest om de tekeningen voor zich te laten spreken?