Maksie

Maksie woont bij meneer Koos in de dierenwinkel. Wie het minuscule hondje op de cover goed bekijkt, begrijpt wellicht meteen dat hij daar vooral de belangstelling van oude dametjes met muffe tassen opwekt. Hoewel meneer Koos de dametjes weet af te wimpelen en hij Maksie ook best begrijpt, droomt het hondje van een eigen baas voor hem alleen. Daarbij heeft hij een stoere baas, zoals agent Ben uit zijn lievelingsprogramma op de televisie, voor ogen. Die wil hij zelf gaan zoeken en van meneer Koos mag dat, als hij maar voor het donker thuis is. Zijn zoektocht is nog maar juist begonnen als hij het dametje met het muffe tasje opmerkt. In een poging om haar te ontvluchten ziet Maksie als bij toeval zijn stoere droombaas voor zich uitrennen. Met zijn kleine lijfje, korte pootjes en zijn snuitje laag bij de grond rent hij zijn droom achterna. Zo raakt hij verwikkeld in een helse achtervolging. Maar heeft het dametje wel het vangen van de kleine Maksie voor ogen? En wat is die nieuwe stoere baas eigenlijk van plan?

Het antwoord lees en zie je vooral in een spannend uitgewerkt verhaal met een verrassend slot. Daarin tillen tekst en illustraties elkaar op. Mathilde Stein brengt de beleving van Maksie in korte pittige zinnen. Zijn kordate gedachten vormen een mooi contrast met zijn haast nietige verschijning, wat voor een extra laagje humor zorgt. De evolutie van de tocht en vooral de verrassende metamorfose die het dametje ondergaat, stelt Jan Jutte heerlijk voor. In zijn bekende stripachtige beelden, die een haast nostalgische en gelijktijdig tijdloze sfeer wekken, ziet de lezer wat er zich in werkelijkheid afspeelt en wat de kleine naïeve Maksie niet door heeft. Dat het dametje een vermomde agent Ben blijkt te zijn die de zogenaamde droombaas als dief weet te ontmaskeren, zorgt voor grappige taferelen. Ook het idee dat agent Ben nu Maksies droombaas wordt en het dappere hondje precies in het tasje voor op de motor past, zorgt voor een prettige leeservaring.

Maar bovenal is dit een verhaal dat, door het doordacht samenvloeien van tekst en illustraties, de jonge lezers naar een hogere leesniveau kan tillen. Een verhaal dat uitnodigt om samen te lezen, opnieuw te lezen, om over te reflecteren, om van te genieten. Een boek dat een prominente plaats verdient in het aanbod voor eerste lezers waar het de zin in lezen vast zal ondersteunen.