Magnus kan niet slapen

Magnus kan niet slapen, ook al is hij moe. En dan hebben we het niet eens over een krokodil onder zijn bed of een spook achter het gordijn, neen, Magnus’ hoofd zit vol beweging en geluid. Als mama en papa een kijkje nemen met de zaklamp, blijkt er een oorwurm aan het drummen, is er een neushoorn die gras maait, een arend die schrobt en een kikker die skiet. Een halve dierentuin, en dan vergeten we de geeuwleeuw nog. Geen wonder dat kleine Magnus niet kan slapen!
Er zijn al tig boeken geschreven over kindjes die niet kunnen slapen, maar dat zijn niet allemaal blijvertjes. Debutante Kim Crabeels sloeg de handen in elkaar met de ervaren Sebastiaan Van Doninck en dat bleek meteen een topcombinatie te zijn. Het boek oogt fris (een pluim voor de vormgever) en Sebastiaans typische stijl wekt Crabeels’ dierenwereld op schitterende wijze tot leven. We zien de dieren verschijnen in verschillende stadia van in slaap vallen. Wakker, minder wakker, tot slaperigst. Ook mama blijkt hier niet tegen opgewassen.
Kim Crabeels heeft een vlotte pen en slaagt erin om, aan de hand van een paar leuke vondsten, een mogelijk muf onderwerp levendig te houden met haar tekst. Jammer dat het rijm soms wisselt, maar de typografie is doordacht en zorgt ervoor dat het voorlezen des te creatiever verloopt. Er is duidelijk hard nagedacht over de details, zowel in de tekst als in de illustraties. Als je goed kijkt, zie je kleine grappige aspecten, zoals portretten die omkijken naar Magnus.
Magnus is een schattig kereltje dat vast een toekomst heeft als allemansvriend. Mogen er nog vele boeken over hem verschijnen!