Magnus en de kakado

In dit tweede boek binnen de serie over de kleine blonde Magnus gaan Crabeels en Van Doninck aan de slag met een iets stouter onderwerp. Misschien is het ook daarom dat dit boek (nog) speelser is dan zijn voorganger, zowel in de illustraties als in de tekst.
Magnus ging naar de wc en roept vol trots de rest van het gezin erbij om het resultaat te bewonderen. Iedereen is van de partij, papa, mama, zus, maar ook zijn grootouders. Allen bewonderen ze zijn kakado. Maar drama, o drama, voor Magnus zelf een kijkje kan nemen spoelt papa de boel door. In mijn lezershoofd ontwikkelt zich al een klassieke peuterpuberdriftbui, maar Magnus blijkt een bravere jongen die zich, weliswaar een beetje boos, laat meevoeren in de fantasie van zijn familieleden. Want misschien is de kakado wel naar Amerika? Of naar Duitsland? Of China dan?
Ik ben er zeker van dat een aantal voorlezers de uitwerking op het randje zullen vinden, zeker als je bijzonder nuchter bent, maar waarom zou je een onderwerp als dit op een ernstige manier benaderen? Ik ben er namelijk even zeker van dat menig kind dit boek geweldig zal vinden en zij zijn tenslotte de doelgroep, toch?
Sebastiaan Van Doninck tekende ook dit keer, ondersteund door een beurs van het Vlaams Fonds der Letteren, voor de vrolijke illustraties die dit knotsgekke verhaal compleet maken. Net als in de tekst zit er dit keer ook meer pit in de illustraties. Er werd getekend met oog voor detail. Zo komen de dieren uit de verschillende landen later nog terug als knuffelbeesten in Magnus' kamer.
Wel jammer van het label 'Op het potje' dat de uitgeverij toevoegde. Het ontsiert de voorkant een beetje en meer nog, het zet het boek echt in een bepaald hokje. Niet alleen bereik je daarmee de verkeerde leeftijdsgroep - een kind van twee begrijpt de gelaagdheid van dit verhaal nog niet - dit is zoveel meer dan het zoveelste 'Op het potje'-boek. Waarmee ik niet wil zeggen dat het er niet voor gebruikt kan worden, dat dan ook weer niet.
En nog even dit: ik wist echt niet dat er zoveel synoniemen zijn voor het woord kaka. Nu ja, het heet niet voor niets een grote boodschap.