Magnus Chase en de goden van Asgard. Het verdoemde zwaard

Sinds de dood van zijn moeder twee jaar geleden, leeft de zestienjarige Magnus als dakloze in Boston. Op een dag verneemt hij dat zijn oom Frederick en nicht Annabeth naar hem op zoek zijn. Tien jaar geleden zag hij hen voor het laatst tijdens een familiefeest. Geleid door herinneringen, gaat hij bij zijn oom Randolph op zoek naar antwoorden op de vele vragen die hij heeft. De man die volgens zijn moeder gevaarlijk was, vraagt hem een zwaard te zoeken en zijn erfrecht te laten gelden. Magnus zou volgens hem de zoon van een Noorse god zijn. Hoe ongeloofwaardig Magnus dit ook vindt, een aantal puzzelstukjes lijken op hun plaats te vallen. Maar dan wordt hij geconfronteerd met de vuurreus Surt, die hij verslaat. Magnus sterft, nog geen vijftig bladzijden ver in het boek. De walkure Sam voert hem naar het Walhalla. Dat is nog maar het begin van zijn avontuur, waarin hij samen met zijn ‘dakloze’ vrienden, de dove elf Heartstone en de modebewuste dwerg Blitzen, op zoek gaat naar het zwaard Sumarbrander (dat liever Jack genoemd wil worden). Halverwege het boek krijgt hij zijn erfrecht terug, het zwaard van de zomer, dat van zijn vader Freyr was. Magnus en zijn vrienden willen samen Ragnarok (Doemdag of de dag des oordeels) stoppen en de Wolf Fenris gevangen houden. Daar is heel wat list, moed en opoffering nodig.
In 72 korte hoofdstukken vertelt Magnus Chase, met gevoel voor humor en zelfrelativering, zijn verhaal in de ik-persoon. In sneltreinvaart maak je kennis met de negen werelden uit de Noorse mythologie. De wetenswaardigheden zijn goed gebalanceerd met actie en avontuur, zodat de dynamiek van het verhaal niet verloren gaat. Achterin het boek staat een uitgebreide verklarende woordenlijst, een samenvatting van waar de negen werelden voor staan en een aantal runen met hun betekenis. Dankzij de opeenvolging van bijna-dood-ervaringen, onmogelijke gevechten, ontmoetingen met goden, reuzen, dwergen, demonen, monsters en een dosis magie, verveel je je geen moment. Elke ontmoeting met een godheid brengt een nieuwe opdracht met zich mee. Een aantal figuren vinden op het einde hun plek, maar er is stof voor een vervolg. Ragnarok is uitgesteld, maar Loki, de god van het kwaad, geeft niet op en heeft een geheim verbond met Randolph. Bovendien blijkt de hamer van de god Thor zoek te zijn.
De fans zullen de naam van deze nieuwe held snel weten linken met de andere reeksen. Magnus Chase blijkt inderdaad de neef van Annabeth Chase te zijn. Opnieuw weet Rick Riordan op onnavolgbare wijze oude goden – ditmaal de Noorse - in een hedendaagse setting te plaatsen. Zeer geslaagd!