5+ | 2019
Van Halewyck
ISBN 9789461319609
NON-FICTIE , 20 p. , €15
gekartonneerd , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
Bekijk op bol.com
tweedehands boeken

Mag je haaien aaien?

Katrijn De Wit (auteur) Inge Rylant (illustrator), vormgever: Laura Bergans (illustrator)

Slim is het waarschijnlijk niet, maar wat zou het stoer zijn als dit op mijn “ooit gedaan lijstje” zou staan. Naast de titel is het ook de kaft van dit kartonboek dat meteen mijn aandacht trekt. Ondanks de eenvoud valt de illustratie onmiddellijk op en is dit op het eerste zicht een boek voor stoere, nieuwsgierige lezers. Wie denkt dat hij direct een antwoord zal krijgen op de vraag die op de kaft staat, is eraan voor de moeite. Het boek bestaat immers uit tien dergelijke vragen die losstaan van elkaar, maar allemaal met dieren te maken hebben. Ze zouden zo uit een kindermond kunnen komen. Mag je haaien aaien is één van die vragen, die verder in het boek beantwoord zal worden.

Links krijg je steeds de vraag in dezelfde grote letters als op de kaft, op een witte achtergrond.  Aan de rechterkant zie je een detail van het dier waar in de vraag naar verwezen wordt. Deze bladzijde kan je dan openklappen, zodat je een dubbele pagina krijgt met de bijpassende illustratie en een antwoord op de vraag. De illustraties worden soms zeer letterlijk uitgewerkt. Zo wordt bijvoorbeeld bij Waarom hebben kippen een kam op hun kop, kippen voorgesteld met een haarkam op hun kop. Er worden felle kleuren gebruikt, maar door de juiste kleurencombinaties straalt het boek ook een zekere rust uit.
Het antwoord op de vraag is steeds dubbel uitgewerkt. Aan de linkerkant vind je een gefantaseerde uitleg, aan de rechterkant krijg je de juiste uitleg die steeds start met “Maar eigenlijk zit het zo”. Kinderen worden op deze manier uitgenodigd om even na te denken over de vraag. Past hun antwoord bij de gefantaseerde versie, hadden ze het bij het rechte eind of werd er iets bijgeleerd?
De tekst is eenvoudig gehouden, wat bijdraagt tot een goed begrip. Humor, feiten en wat “spelen met taal” wisselen elkaar leuk af. De illustraties en de vormgeving zijn een absolute meerwaarde. Dit is een leuk boek voor jong en oud. Voorlezen (vanaf +-5 jaar) en zelf lezen (vanaf een jaar 8) zijn zeker opties. Dat dit geheel uitgegeven is als kartonboek, mag de niet-kleuters zeker niet afschrikken. Het geeft de originele vormgeving nog een extraatje.

Een leuk cadeautje of hebbeding! Ik ben fan en alvast benieuwd naar een vervolg. Je kan trouwens mogelijke vragen doorsturen naar “wijze weetjes”, wie weet komt jouw vraag, met antwoord dan wel in een volgend deel.

Karen Simaeys
Dieren | vragen
uit de reeks: Wijze weetjes , deel 1