Madieke en Liesbet

Dit boek bevat verhalen met Madieke in de hoofdrol. Madieke kennen we van het boek 'Madieke van het rode huis’. Ze woont met haar zusje Liesbet en haar ouders op de Berkenheuvel in Zweden. Madieke is nogal impulsief en ondernemend, waardoor de dingen nogal eens fout lopen. Er wordt over haar gezegd: "Madieke krijgt haar gekke invallen net zo vlug als een varken knipoogt". Toch is ze ook een lief meisje met het hart op de juiste plaats.
Veel meer dan wat kleine avontuurtjes en dagdagelijkse bezigheden vind je niet terug in het boek. Madieke en Liesbet schieten goed met elkaar op, staan altijd klaar om op ontdekking te gaan en hebben een levendige fantasie. Opvallend is dat volwassenen bijna niet aan bod komen in deze verhalen. De verhalen spelen zich af aan het begin van de twintigste eeuw. In die tijd was er geen internet, geen televisie, niemand had een gsm en kinderen speelden gewoon buiten. Voor het huidige doelpubliek is dit ondertussen gedateerd, wat het op zich moeilijk maakt om zich in te leven in die tijd en in Madiekes personage. Voor volwassenen ligt dat anders: zij zullen de setting misschien wel nog herkennen en met heimwee terugkijken naar deze tijd.
De verhalen zijn eenvoudig opgebouwd en gemakkelijk te lezen, ook door het heldere taalgebruik. Voor deze herdruk heeft Annet Schaap de illustraties verzorgd. Het werden vele zwart-witte tekeningen die het verhaal extra benadrukken. Gelukkig is er achteraan het boek ook een verklarende woordenlijst opgenomen waarin de ouderwetse woorden verklaard worden: mangel, kardemonkrans, lampetkan, enz ... Geschikt om voor te lezen vanaf zes jaar, zelf lezen vanaf acht jaar.