Luna. Strijd om een verdwaalde orka

Dit is volgens de auteur een waar gebeurd verhaal. Het speelt zich af op de Canadese westkust in de omgeving van Vancouver. De hoofdfiguren zijn de orka Luna en de indianenjongen Mo. In het eerste deel wordt het levensverhaal van Luna verteld. Hij is een jonge mannetjesorka. Zijn geboorte en zijn stamboom zijn gekend. Vanaf p. 20 tot p. 27 volgt informatie over de orka's. Ze leven in groep in een matriarchaat. Elke groep heeft zijn eigen dialect en ze 'praten' door hun spuitgat in zeven tot zeventien verschillende roeptypen. Voor elk groepslid is er een afzonderlijke roep. Wetenschappers observeren de orka's en geven elke orka een naam en een nummer bij zijn geboorte. Zo kunnen ze hen traceren. Op die manier hebben ze ook Luna volgen.
Vanaf p. 28 begint het verhaal van Mo. Hij is een indianenjongen die, net zoals de meeste indianen, met zijn stam in een reservaat woont. Indianen hebben een speciale band met de natuur en dus ook met orka's. Luna is van zijn groep gescheiden en zwemt een zee-inham binnen. Mo en de andere kinderen zien hem en spelen met hem. Zij geloven dat Luna de reïncarnatie is van hun overleden grootvader.
Wanneer de wetenschappers proberen om Luna te vangen en hem weer naar zijn familie te brengen, komen ze in conflict met de indianen. Er ontstaan schermutselingen: de indianen leiden met hun gezang en hun bootjes Luna van de netten weg. Ook de vissers willen Luna vangen want hij eet hun zalmen op en vernietigt hun boten. Er volgt overleg en uiteindelijk vertrekken de wetenschappers. Mo en zijn vrienden worden uitgenodigd in het onderzoekscentrum om hen te overtuigen van het nut en de goede bedoelingen van hun actie.
Het boek besluit met achtergrondinformatie over de indianen vroeger en over hoe alles veranderde met de komst van Kapitein Cook in 1778.
Er is veel fotomateriaal in dit boek om de actie te illustreren en er zijn tekeningen en teksten waarop de indianenkinderen hun versie van het verhaal vertellen. Op de schutbladen vooraan en achteraan staan twee dezelfde kaarten die de plaats van het gebeuren situeren. Het zijn echter detailkaarten die nergens in een groter geheel gesitueerd worden.
Een interessant boek voor dieren- en natuurliefhebbers.