Luister nooit naar je moeder

en andere wijze raad van belangrijke vrouwen

In een groot huis, ergens goed verstopt, vind je vrouwen terug die de wereld veranderd hebben. Het zijn personen die een stempel hebben gedrukt op deze wereld. Ze komen uit alle werelddelen, zijn van alle tijden, van alle leeftijden, en vol wijsheid en humor. Wat hun bindt, is dat ze voor hun ideeën zijn gaan.
In elke kamer van het huis worden kort een aantal vrouwen voorgesteld. Na elke ‘kamerpagina’ volgt een gedetailleerder beeld van elke vrouw die in de kamer werd voorgesteld. Bijvoorbeeld in de tuin komen we Greta Thunberg, Simone de Beauvoir en Zaha Hadid tegen. De daaropvolgende bladzijde gaat dieper in op de figuur van Greta Thunberg. En elke pagina/persoon eindigt met goede raad.

Het boek is verrassend. Zoveel vrouwen die op zoveel vlakken iets betekenen. Bekende en minder bekende namen, over de eeuwen heen. Van Jeanne d’Arc, geboren in 1412, militaire strateeg en een voorbeeld van groot te durven denken, Ching Shih, geboren in 1775 en een piratenvrouw, tot Najwa Zebian, geboren in 1990 en dichter.
De tekeningen zijn pastelkleurig, fijn en somber. Ze geven kracht aan iedere vrouw die wordt voorgesteld. Ook al ken je de personages niet, door hun beweging, kledij of door een extra voorwerp, weet je toch al een beetje waar die vrouw in gespecialiseerd is/was. Zo is bijvoorbeeld Jane Goodall afgebeeld met een chimpansee en is Ingrid Daubechies omringd met wiskundige formules. 
Elke bladzijde begint met de naam van de vrouw en waarin ze zich gespecialiseerd heeft. Rechts hiervan vind je wanneer en waar ze geleefd heeft. Verder is er een tekening en de bijhorende tekst schetst, in een 4 à 5 tal paragrafen, een kort en krachtig beeld van de vrouw. Op het einde is er steeds een ‘wijze’ raad.  

Het is niet echt een leesboek, eerder een naslagwerk. Het is boeiend maar je blijft wat op je honger zitten. De raad die wordt meegegeven is sloganesk, leerrijk, en soms belerend. Hoewel de opzet zeer interessant is, blijft dit boek hangen tussen een autobiografie en een index.