Lotte aan het woord

Toon Tellegen staat welhaast symbool voor filosofisch getinte (kinder)boeken en ook Gerda Dendooven is niet de minste, met haar eigenzinnige tekeningen die in niets te vergelijken zijn met de lieflijk ogende illustraties die kinderen nogal eens voorgeschoteld krijgen.
Een boek van deze twee grootheden moet dus wel iets speciaals opleveren. En speciaal is wel het minste wat je van dit boek kan zeggen. Lotte, het titelpersonage, leert de rijkdom van woorden kennen en speelt ermee dat het een ware lust voor het lezend oog is. Woorden worden geassocieerd met andere woorden, woorden roepen bepaalde beelden op, woorden openen als het ware de grote wereld voor het kleine meisje dat Lotte is. Samen met Lotte dartelt de jonge lezer door de gulheid van onze woordenschat, af en toe verbaasd kijkend naar de mogelijkheden die deze te bieden heeft.
Gecombineerd met de kenmerkende tekenstijl van Dendooven levert dit een boek op dat niet alles prijsgeeft bij een eerste lezing. Er valt ontzettend veel te ontdekken en te beleven voor jonge lezers die een zeker taalgevoel kennen. Want, ondanks het bijzonder geslaagde huwelijk tussen tekst en tekening, bekroop me het gevoel dat in dit boek de lat af en toe toch behoorlijk hoog ligt voor een achtjarige. Dit is zo'n boek dat - terecht! - geprezen wordt voor de weelde die het in zich draagt, maar bij momenten over de hoofden van vele lezertjes lijkt te gaan.
Kleinood dus dat begeleiding behoeft.