Londen. Alles wat je altijd al wilde weten

“Dit is geen reisgids” zegt de inleiding, maar wel “het echte inside verhaal over een van ’s werelds beroemdste steden” (p. 5). Maar volgens de flap is het toch een stadsgids? Wat er ook van zij, de inhoud is een mix van gebeurtenissen en figuren uit het verleden als de grote brand, de pestepidemie, Jack the Ripper, William Shakespeare, koningen allerhande, en bezienswaardigheden als Tussauds, de London Eye, het British Museum, … Elke dubbele pagina handelt over één onderwerp, wat in foto’s, tekeningen, tekstballonnen en korte legendes wordt verwoord en verbeeld. Kleine weetjes vaak, en afgestemd op kindermaat en –interesses: hoe de wijzerplaten van de Big Ben gepoetst wordt bijvoorbeeld, op welk locaties Harry Potter gefilmd werd, dat het haar van de wassen beelden verder groeit, …
Het is geen gids in die zin dat concrete info nog zelf te zoeken is. Zo lees je bijvoorbeeld dat The Globe is afgebrand en 400 jaar later weer opgebouwd, maar krijg je geen info over waar het ligt en dat je er vandaag nog naar stukken van Shakespeare kan gaan kijken wordt ook niet verteld. Daarvoor wordt wel telkens onderaan een website vermeld. Voordeel hiervan is dat de info natuurlijk altijd actueel blijft, alleen zijn het allemaal Engelse sites natuurlijk.
Het label “Verboden-voor-ouders” op de cover is ronduit flauw. Een beetje twaalfjarige steekt daar de draak mee. Ook de titels van de hoofdstukken zijn te vergezocht en daardoor soms niet sprekend. “Sterrenwasdom” bijvoorbeeld. Tenslotte is het aantal slordigheden storend: een splitsing in het midden van een regel, een contradictie als het geboortejaar van de queen (1926) en de vermelding dat ze gekroond werd op “2 juni 1957, ze was toen 27.” (p. 30-31) tot een volledig niet vertaalde paragraaf.
Het idee is leuk, al zijn er alternatieven op de markt als Parijs/Londen/ … voor kids, of de schitterende Querido-reeks over Italië, Frankrijk, … die beter geschreven zijn. Maar deze aanpak, hoofdzakelijk visueel materiaal, met hapklare brokjes tekst, wint ook bij volwassenen aan populariteit.