Lilah onderweg

In dit verhaal ben je met Lilah en haar ouders onderweg. Het meisje moet het zonder haar geliefde pop stellen. Kan de doek van mama haar troosten? De eindbestemming lijkt veraf, maar onderweg gebeuren er dingen die Lilah doen groeien. Waar ze ook is, wat ze ook meemaakt, de warmte van haar ouders reist met haar mee. Dankzij hen voelt ze zich veilig en kan ze de lange reis aan.

Dieltiens neemt je mee op de reis van Lilah en haar ouders. De tocht zal een hele tijd duren maar aan op het einde wacht haar Baba. Als Lilah ontdekt dat ze haar pop vergeten is, is ze ontroostbaar. Gelukkig is mama er. Haar warme liefde troost altijd, en in haar mooie rode bloemetjessjaal kan Lilah haar verdriet kwijt. De reis leidt hen over land en water met een grote boot vol mensen, over de heuvels, door weilanden met  fruitbomen. Af en toe steekt het verdriet over pop de kop op, maar dan weet mama Lilah altijd af te leiden. Haar bloemetjessjaal is een kussen, een paard, een deken en ... een pop!  

De mooie, kleurrijke tekeningen van Arevik D'or lopen over de twee pagina's heen. Arevik maakt geen gebruik van overvolle taferelen of felle kleuren. Haar landschappen en figuren zijn eerder eenvoudig afgebeeld. Maar in hun eenvoud ligt de nadruk op dat wat belangrijk is: de warmte van een gezin. Dieltiens vertelt het verhaal bij de afbeeldingen in korte eenvoudige zinnen. Hier en daar steekt een poëtisch pareltje de kop op. Belangrijke zinnen worden in het vet gedrukt. De rode sjaal van mama vormt de leidraad doorheen verhaal en tekeningen. Net als de warme liefde van mama voor haar dochter. 

De combinatie van het grote formaat, de eenvoudige zinnen en de herkenbare tekeningen maken dit tot een prima voorleesboek. Misschien vormt het wel een aanknopingspunt voor een gesprek over verre reizen naar onbekende bestemmingen. Welkom in tijden van grote vluchtelingenstromen.