14+ | 2010
Manteau
ISBN 978-90-223-2540-7
FICTIE , 319 p. , €16.95
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Liever de leugen

Jonas Boets (auteur)

Jonas Boets is jong en ambitieus. Zo schreef hij al o.a. boeken over Piep de Muis voor beginnende lezertjes, de avonturen van Tom en Free, spionageverhalen van Sam Smith en voor het oudere publiek thrillers. Hier is 'Liever de leugen' er één van.  De eerste zin van het boek is: "Toen waren we nog met zijn tweeen: zij, een schoonheid met lange blonde haren en een ranke taille, haar polsen en haar enkels met dikke kleefband vastgemaakt aan de houten stoel, en ik, met de loop van mijn pistool op haar hoofd gericht." Lang wachten op spanning is het dus zeker niet!
Er wordt een jonge vrouw, Katrien genaamd, gegijzeld. Op de straat staat de politie. De 'Brigadier' tracht de gijzeling op een vreedzame manier af te handelen. De troepen van inspecteur Rykaert daarentegen willen het appartement zo snel mogelijk binnen stormen. Aan de Brigadier vertrouwt de gijzelnemer kleine stukjes informatie toe. Zo komen ze o.a. te weten dat de gijzelnemer geen onbekende is bij de politie, dat er ook al een dossier over fraude tegen hem loopt en dat er in het verleden ongelukjes zijn gebeurd met een dodelijke afloop telkens hij in de buurt was. De Brigadier - en de lezer - moeten dus de puzzel trachten op te lossen.
Het is een vlot, spannend boek. Het verhaal is geschreven vanuit de gedachten van verschillende personages. Je voelt dat er iets niet klopt aan het verhaal - natuurlijk wil je weten wat dit is - en dit maakt het moeilijk het boek weg te leggen. De zeer verrassende ontknoping maakt duidelijk dat wij, lezers, al die tijd op het verkeerde been zijn gezet.

Els van Oosterwyck
Ontvoeringen | Gijzeling | Thrillers