Liefde en duisternis

Heldenverhalen uit vervlogen tijden

Ed Franck heeft zes epos verhalen uit verschillende culturen omgezet naar leesbare verhalen. Het is duidelijk dat hij hier ervaring in heeft en hij heeft ze tot pareltjes herwerkt. Ik moet toegeven dat er bij het lezen van de titels niet echt belletjes gingen rinkelen, maar mijn nieuwsgierigheid naar die oeroude vertellingen was wel gewekt.

Je krijgt per verhaal eerst een inleiding van ongeveer een pagina lang. Hierin kom je te weten waar de oorsprong van het verhaal zich situeert en wat informatie van wat er voor en na het stukje komt dat jij te lezen krijgt. Daarna wordt je meegenomen in de magische wereld van heldenverhalen. Verwacht je aan een meeslepend verhaal vol liefde en avontuur, met geen schaamte voor gewelddadige episodes. Het is moeilijk om tijdens een verhaal te stoppen. Je leest ook best een verhaal in één keer zodat je de rode draad niet verliest. Ondanks het mooie werk van Ed Franck, blijft dit toch wel geen eenvoudige kost om te verwerken. Maar laat dat je zeker niet afschrikken.

Het is ook heel fijn om herkenbare stukken tegen te komen. Zo vond ik de keuze van Perceval heel tof en de verhalen van de Rode Ridder krijgen nu toch een hele andere betekenis. Een slimme keuze ook, want voor de jeugdige lezers zal dit misschien een opstapje zijn indien ze nog een zekere drempel hebben om dit boek ter hand te nemen. En niet iedereen heeft in zijn opleiding kennis gemaakt met figuren zoals Aeneas.

De samenwerking met Anne Westerduin voor de illustraties is meer dan geslaagd. Haar stijl, waarin ze vooral met kleur en eenvoudige lijnen werkt, sluit goed aan bij de verhalen. Ze zijn maar af en toe bij de tekst bijgevoegd en voor mij had dit best nog meer aanwezig mogen zijn.