Licht uit, spot aan

Achter de schermeen bij het Royal Opera House

Dit prentenboek kwam tot stand in samenwerking met het Royal Opera House in het VK. Een leerrijke inkijk in een fascinerend en indrukwekkend gebouw dat Opera heet. Een operahuis is een magische plek die mensen in vervoering brengt door alles wat ze in huis hebben te laten schitteren via muziek, theater en dans.

Dit boek begint met een voorstelling van elke ruimte in het majestueuze gebouw. Een kat is de gids die de lezer bij de hand neemt in het grote huis met zijn vele ruimtes. Per dubbele bladzijde krijg je een inkijk in elke afdeling. In de kleedkamer wordt uitgelegd hoe de kleedsters erin slagen alles in de perfecte pasvorm te krijgen voor de zangers en dansers. Ook de pruiken worden na elke voorstelling grondig gereinigd alvorens ze opnieuw de hoofden van de zangers gaan. De decors zijn een bouwwerf op zich; er komen gigantisch veel interieurs tot stand, want elke voorstelling krijgt een splinternieuw decor. Daarvoor dienen de decorontwerpers. Elk decorstuk wordt perfect ontworpen om het verhaal de juiste context te geven. Zo werd voor de opera Turanto een prachtige Chinese pagode gemaakt. Ook het orkest, dat in de orkestbak zit, moet met hun muziek de zangers ondersteunen zonder één valse noot. Het moet allemaal lopen zoals een goed geoliede machine. Elk radertje haakt in elkaar; van regisseur en directeur tot de laatste poetsbeurt. Alles moet de perfecte verwachting uitstralen om het publiek te laten genieten.  

Elk jaar wordt in Covent Garden in het VK de choreografie van de Notenkraker opgevoerd. Telkens weer is de balletvoorstelling maanden op voorhand uitverkocht. Het ballet is gebaseerd op de oorspronkelijke uitvoering in 1892. Het is een magisch kerstverhaal waarbij een notenkrakerspop op kerstnacht tot leven komt. Al de personages worden voorgesteld in dit boek. Wat in dit helder kijkboek de moeite is, is het inzicht dat je krijgt als je de machinekamer bezoekt waar alle technische snufjes te zien zijn: het lijkt er wel circus!

Achterin het boek vind je een eenvoudige verklarende woordenlijst van voorwerpen en zaken die om uitleg vragen. 

Dit is een boek dat uitnodigt om eens naar een operavoorstelling te gaan, ook met jonge kinderen. Er is voor elk wat wils. Eén minpuntje: de illustraties zouden iets uitbundiger en kleurrijker mogen zijn.