Leren lezen met Kip en Muis

Kip en Muis leren elkaar kennen wanneer Muis per ongeluk in het hok van Kip terecht komt. Kip vindt het gezelschap van Muis erg fijn want veel bezoek krijgt ze niet. Eigenlijk krijgt Kip nooit bezoek. Elke dag komt de boer of de boerin haar ei uit het hok rapen, maar iemand anders ziet ze nooit. Muis vindt het ook prettig bij Kip en hij besluit voortaan elke dag langs te komen. Zo worden ze gauw beste maatjes en beleven ze samen leuke avonturen.

Dit boek is speciaal gemaakt voor kinderen die leren lezen. De verhaaltjes zijn in drie delen opgebouwd. Het eerste en laatste deel zijn er om voor te lezen (door een ervaren lezer). Het middenstuk kan door de beginnende lezer (na ca. zes tot acht maanden leesonderwijs) gelezen worden. Het voordeel hiervan is dat je ongeveer voor 2/3 van het verhaal niet vasthangt aan een leesniveau waardoor het verhaal wat lijviger wordt. Het is best handig dat er vooraan in het boek even verduidelijkt wordt hoe je het boek samen leest. Er wordt zelfs een suggestie aangeboden die je helpt om rekening te houden met verschillende leesniveaus en/of de mate waarin een kind zich kan concentreren.

De acht verhaaltjes in dit boek zijn niet erg bijzonder, maar wel op maat van de doelgroep. Het is leuk voor de lezertjes dat helemaal vooraan de hoofdpersonages zich even voorstellen en dat de tekst meteen in hun kleur gedrukt staat. Inderdaad, telkens er een personage aan het woord is, wordt de tekst in rood voor de kip, blauw voor de muis of bruin voor de mol gedrukt. De rest van de tekst wordt gewoon in het zwart gedrukt. Het lettertype van het middenstuk is voldoende groot en duidelijk. Jammer dat er enkel vraagtekens en uitroeptekens gebruikt worden op het einde van een zin. Als verwacht wordt dat kinderen die tekens kennen, dan kan men toch vermoeden dat het punt ook gekend is?

De illustraties komen in alle formaten voor. Ze ondersteunen mee het verhaal. Het kleurenpalet vind ik zacht en fris. Het is een leuk boekje maar niet meteen iets dat eruit springt.