7+ | 2009
Lannoo
ISBN 978-90-209-8196-4
FICTIE , 62 p. , €14.95
gebonden , verhalenbundel
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Leopold Leeuw

Loes Hazelaar (auteur) Nanne Meulendijks (illustrator)

Dit (voor)leesboek bevat drie verhalen over Leopold Leeuw. Leopold is de koning van alle dieren. Maar Leopold heeft geen makkelijk leven. Een koning moet namelijk de tien belangrijke staatszaken onthouden. De oude koning kraste ze net voor zijn dood met zijn sterkste nagel in het hout van een apenbroodboom. Maar hoe hard Leopold ook probeert, hij kan de staatszaken niet onthouden. Ze verdwijnen steeds opnieuw uit zijn kop, als boertjes na het eten. En elke dag brengt wel een nieuw probleem met zich mee.
In het eerste verhaal heeft de Afrikaanse Antilopenbond na rijp beraad unaniem het besluit genomen dat er geen antilopen meer opgegeten mogen worden. Gelukkig kan Leopold Salsa, de afgevaardigde van de Afrikaanse Antilopenbond, op andere gedachten brengen. Stel je voor: een leven zonder antilopenbiefstuk!!!
In het tweede verhaal verdwijnt de kroon van Leopold zijn kop. En zonder kroon ben je geen koning. Maar wie is dan wel de koning van alle dieren? De enige manier om te ontdekken wie koning is, is het houden van een koninklijke kroonquiz.
In het laatste verhaal neemt het welpje Onne het besluit om weg te lopen én te verdwalen. Want als hij niet verdwaalt kent hij de weg terug en dan is het niet echt weglopen. Dan is het gewoon wandelen of verstoppertje spelen. Dus het moet echt wel verdwalen zijn. Maar ook dit probleem kan Leopold oplossen.
Dit boek herbergt dankzij de subtiele taalgrapjes en originele vergelijkingen een gezonde dosis humor. De tekst is geschreven in vrolijke en ritmische zinnen. De kleurrijke illustraties zijn niet alledaags maar de dieren worden op een levendige en speelse manier weergegeven. De tekst en de illustraties sluiten perfect op elkaar aan.

Annelies Cochuyt
Dieren | Leeuwen