Lekker gezond!

Het leukste doe-boek om kinderen gezond te laten eten!

De ondertitel van dit boek zegt waarover het gaat en geeft meteen de toon van de inhoud aan. Dit boek is instructief, soms belerend. De beginstelling is op z'n minst betwistbaar: 'We zijn wat we eten'. En dan moeten kinderen kiezen - 'Hoe wil je zijn?' - tussen drie kinderen: nummer 1 is een jongen, een dikkerd; nummer 2 is (niet toevallig) een meisje, graatmager en nummer 3, ook een meisje, barst van de energie en is "juist gepast". Je zal maar de dikkerd van de klas zijn! De verantwoordelijkheid voor hoe je eruit ziet, wordt teveel bij het kind zelf gelegd. Uiteraard spelen gezonde en evenwichtige voeding en beweging een belangrijke rol maar er kunnen ook andere factoren meespelen. Een beetje meer nuance was beter geweest.
De kinderen leren te oordelen of zij gezond eten. In de supermarkt doen ze boodschappen aan de hand van boodschappenlijstjes aangepast aan de leeftijd. Een vrachtwagen (vooraan op de binnenflap) bevat een hele voorraad voedingswaren, op uitneembare kaarten. De kaartjes met de producten kunnen dienen om winkel te spelen. Aan de achterkant staat de hoeveellheid die je dagelijks nodig hebt voor een evenwichtige voeding. In de rekken van de supermarkt kunnen de kinderen de producten sorteren. Met de aangekochte producten stellen ze een dagmenu samen. En tot slot wordt er een pleidooi gehouden voor gezonde beweging.
Dit boek bevat heel wat bruikbaar materiaal voor scholen. De losse kaarten worden best met een elastiek bijeengehouden. Door zijn concept is dit boek minder geschikt voor bibliotheken.