Lek

Willems vader, een bekend politiek journalist, komt om bij een verkeersongeval. Of was het een gecamoufleerde moord? Willem is er zeker van dat het niet zomaar een ongeluk was en gaat samen met zijn beste vriend Max op onderzoek in het politieke wereldje van het Haagse Binnenhof. Al gauw ontdekken ze veel meer dan ze ooit konden bevroeden: hooggeplaatste politici blijken betrokken te zijn bij een groot milieuschandaal en hebben er alle belang bij om dit potje gedekt te houden. De beide jongens verkeren al snel in groot gevaar, maar gelukkig blijken er ook nog mensen te zijn die het goed met hen voorhebben.
Dit alles levert een best wel spannend verhaal op, dat zich afspeelt in een tijdsverloop van ongeveer 26 uur, wat maakt dat het boek een rotvaart in zich heeft die bijdraagt tot de spanning. Alleen is de Nederlandse politiek echt wel een ver-van-mijn-bedshow voor Vlaamse jongeren (en vele volwassenen, meen ik te mogen stellen), wat toch een serieuze handicap vormt.
Bovendien zal het verhaal ook niet veel jongeren warm maken voor het politieke vak. De meeste volwassenen erin blinken uit in gekonkelfoes, winstbejag en machtswellust. Laat ik toch maar denken dat het in de wereld buiten het boek ietsje anders is gesteld.
Minpuntje is toch ook wel dat de schrijfster, die als parlementair verslaggever zeer goed op de hoogte is van het reilen en zeilen in Den Haag, niet goed lijkt te weten welke leeftijdscategorie ze beoogt. Het lettertype en de schrijfstijl wijzen op 12+ - wat ook de NURcode aangeeft - maar de politieke situatie zal hen wellicht nog niet zo interesseren. Maar het blijft origineel om een jeugdthriller in het politieke milieu te plaatsen.