7+ | 2012
Veltman Uitgevers
ISBN 978-90-483-0591-9
FICTIE , 28 p. , €9.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Langoor leert veilig fietsen

Hedley Griffin (auteur) Hedley Griffin (illustrator)

Langoor en zijn vrienden staan klaar om naar de stad te fietsen. Iedereen, behalve Langoor, draagt een fluo hesje en heeft een fietshelm op. Langoor vindt dat hij zo goed kan fietsen dat hij geen helm nodig heeft. Zijn vrienden denken daar anders over. Wanneer Langoor zijn fietskunsten wil tonen, valt hij. Hij besluit dan toch de wijze raad van zijn vrienden op te volgen en zet zijn helm op. Dan beginnen ze aan de tocht. Al gauw blijkt Langoor een gevaar in het verkeer. Hij is roekeloos, fietst veel te snel en kijkt niet uit. Wanneer hij door het rode licht rijdt, fietst hij zijn vriend Lorre omver. En dan is het te laat. Lorre breekt zijn vleugel. Langoor heeft enkel wat schrammen en blauwe plekken. Het had erger gekund. Maar gelukkig droeg hij zijn helm!
Dit is een typisch verhaal dat geschreven is om kinderen iets bij te leren. Het verhaal is ondergeschikt aan het pedagogische aspect dat het moet uitdragen. Er zou humor in moeten vervat zitten, maar deze was niet origineel en fijnzinnig te noemen. De prenten dragen ook niets extra bij tot het verhaal. Ze zijn eenvoudig en zeker niet origineel te noemen.
Hebben de kinderen iets bijgeleerd na het lezen van het boek? Misschien. Heeft het boek een meerwaarde? Ik denk dat er beter materiaal bestaat om in scholen te werken rond veilig verkeer.
Op het einde van het boek vind je enkele tips rond verkeer en ook nog schreeuwerige stickers terug met ‘Let op’ erop vermeld. Als tip krijg je mee dat je deze stickers mag aanbrengen op plaatsen in je dorp waar het niet veilig is volgens jou. Ik denk niet dat ze het bij ons in de gemeente appreciëren dat je zomaar wat rond stickert!
Het verhaal gaat over veilig leren fietsen en het haalt enkele belangrijke veiligheidsregels aan. Het verhaal is verteld vanuit het perspectief van dieren. Zo wordt dit boek iets toegankelijker gemaakt voor jonge kinderen. Toch een klein pluspuntje gevonden!

Ilse Verhulst
Verkeer | Fietsen
origineel: The Harey Bike Ride (Engels) - Ellen Hosmar (vertaler)