Land in zicht!

Bedenk in 25 verrassende opdrachten het leukste land ter wereld

De kaft van 'Land in zicht!' is een uitnodiging om in dit originele doe-boek te duiken. Op de achterkant van die kaft is een uitknipposter gekleefd waarmee je aan de slag kunt. Het uiteindelijke doel is je eigen eiland te ontwerpen. Je bent dus als lezer/kijker de held van het boek.

Meteen word je aangesproken en uitgenodigd om jezelf te tekenen, iets lekkers te nemen, teken- en knutselspullen te verzamelen, een rustig plekje op te zoeken en op de startknop te drukken. Een geheimzinnige brief verduidelijkt dat je tot de zeven gelukkigen behoort die door een turbocomputer werden uitgekozen. Uit zeven eilanden moeten je er een kiezen, met bijhorende goede en slechte eigenschap. Het ticket kun je uit de poster knippen. Ook het vervoermiddel kun je kiezen, maar het belangrijkste is de keuze van de persoonlijke raadgever. Die stuurt je door de vijf hoofstukken vanuit zijn of haar specialisatie in feestelijkheden, huis en tuin, wegen en verkeer, werk en vrije tijd en toerisme. Op het einde van de hoofdstukken kun je de raadgevers sterren geven, afhankelijk van je tevredenheid.

Tussendoor krijg je allerlei opdrachten om te tekenen, knippen en plakken of schrijven. Zo kun je de vlag ontwerpen voor je eiland, je eigen feestdag kiezen uit een lijst met mogelijkheden als: logeerdag, verveeldag of feesthoeddag, een naam verzinnen door verschillende woorden te combineren of typische gerechten creëren, eigen verkeersborden tekenen, een dierentuin of een museum van jezelf. Al deze creatieve opdrachten worden afgewisseld door zoekplaten, een labyrint en vooral talrijke tekeningen en foto’s die je verbeelding extra prikkelen. Gaudesaboos leeft zich helemaal uit met zijn voorkeur voor retroprenten, oude postkaarten en tekeningen van speelgoed of dieren, postzegels en komische, playmobilachtige figuurtjes. Zijn collages fascineren door hun aanstekelijke enthousiasme.

Dit is geen boek om in een keer uit te lezen, maar wel om doorheen te ‘swipen’ en je te laten verrassen door de keuzes die je kunt maken en je eigen vondsten. Zo word je schattenjager, ontdekkingsreiziger én schepper van je eigen boek.