Lachen, gieren, brullen
Meer dan 100 grappige gedichten
De voorbije jaren bracht Ploegsma twee lijvige dichtbundels uit met daarin een gedicht voor elke dag van het jaar. De aantrekkelijkheid van beide bundels stond garant voor lees- en ontdekplezier en dat voor veel langere tijd dan een jaar. Na Ik wou dat ik een vogel was en Een wonderprachtig dier is er Lachen, gieren, brullen. Zoals de titel laat vermoeden, staat humor in de meer dan 100 gedichten centraal. In haar voorwoord vermeldt de redacteur Margaux Diederix dat bijna alle dichters in dit boek dichten voor kinderen of jongeren. Tussen de bekende namen van zowel Vlamingen als Nederlanders vind je gekende auteurs naast namen die ook voor wie met Nederlandstalige poëzie vertrouwd is, nieuw zijn. Doordat er ook veel nooit eerder gepubliceerd werk voorkomt, biedt dat een fijne afwisseling met gedichten die in een bundel die de bedoeling heeft vrolijkheid te brengen, niet mogen ontbreken. De inhoud vooraan in het boek, brengt dit zorgvuldig gekozen aanbod aan titels en auteurs helder in beeld en gerichter zoeken kan in een uitgebreide bronvermelding of in registers op auteursnaam en op titel. Voor Kinderen en volwassenen die geen serieuze voorwoorden willen lezen opent het boek met een inspirerend stappenplan.
1. Sla dit boek open op een willekeurige bladzijde
2. Bekijk de tekening.
3. Kijk hoeveel gedichten er op de tekening staan.
4. Kies er één uit.
5. Lees het gedicht in je hoofd.
6. Laat het gedicht even in je hoofd rondspoken.
7. Kijk nog eens naar de tekening.
8. Lees het gedicht hardop.
9. Denk even na over het gedicht. Wat vind je ervan?
10. Lees het gedicht voor aan je vader of je moeder of je broertjes en zusjes of je hond of je knuffels.
11. Wat vinden zij ervan?
12. Begin weer bij 1.
Die uitnodiging moedigt niet alleen het lukraak verkennen aan. Ze suggereert ook een evenwicht in het opnemen van zowel de tekst als de illustraties. Dat is mooi want de levendig gekleurde afbeeldingen van Matt Hunt lijken op het eerste gezicht misschien vooral decoratief. Maar door ze extra aandacht te geven, krijg je oog voor de wisselwerking tussen gedicht en illustratie. Zoals Diederix het zelf formuleert: "Soms komen beeld en woord haast magisch overeen, soms schuurt het een beetje. Dat maakt het lezen extra interessant."
Dit is alweer een prachtige uitgave. Ideaal voor gezinnen maar ook voor scholen waar het geheel op vrolijke wijze het genieten van een poëtische (beeld)taal aanwakkert.