Kunstprojecten

Creatief doeboek voor jonge kunstenaars

'Kunstprojecten' is een boek dat gepromoot wordt door het 100% Ketnet te noemen. Ook de ondertitel “creatief doeboek voor jonge kunstenaars” laat uitschijnen dat het boek zich op kinderen richt. Dit zou je echter niet zeggen wanneer je de ingewikkelde afgewerkte schilderijtjes ziet. Deze geven een onrealistisch volmaakt beeld van wat je krijgt als je het stappenplan van de knutselactiviteit volgt. Vaak zie je dat er nog extra details in het schilderij zijn aangebracht. Het gemiddelde kind zal dit niet kunnen evenaren.
Bovendien zijn de stappenplannen vaak onduidelijk. Niet alleen omdat er wordt van uitgegaan dat je bepaalde dingen al kan tekenen in stap één (bv. teken wat rotsen … hoe?) of bepaalde kleuren kan mengen zonder dat je weet welke hoeveelheid je van welke verf nodig hebt, ook omdat bepaalde materialen pas halverwege het boek worden uitgelegd terwijl ze van in het begin gebruikt worden. Zo werken we al vanaf het eerste kunstwerk met aquarelpapier terwijl er pas op p. 26 wordt uitgelegd wat aquarelpapier is.
Eveneens storend aan de stappenplannen is dat er af en toe een belangrijke stap naast de illustrerende foto staat in plaats van in het stappenplan waar je hem verwacht. Deze inconsequente manier van doen schept veel onduidelijkheid.
In het begin van het boek wordt er wel een poging gedaan om uit te leggen hoe je kleuren mengt. Helaas staat hier niet bij hoe de uiteindelijke kleur er uit ziet. Citroengeel mengen met blauw geeft groen, net als pruissisch blauw of kobaltblauw mengen met geel. Het lijkt mij echter nuttig om te weten welk soort groen je in deze situaties krijgt. Erger wordt het nog wanneer er wordt gevraagd om lichtgrijs te maken met blauw, wit, geel en vermiljoen. Heb ik het mis als ik denk dat het gemiddelde kind zich niets kan voorstellen bij vermiljoen?
Ook vind ik het storend dat er niet bepaald met huis-tuin-en-keukenmateriaal wordt gewerkt. De meeste materialen moeten in een hobbywinkel worden aangekocht en zijn niet bepaald goedkoop.
Tenzij je een lerares plastische opvoeding bent die op zoek is naar ideeën en je zelf het talent hebt om de kinderen tot deze technieken te laten komen, is dit boek absoluut geen aanrader.