Kunnen bergen krimpen?

Kunnen bergen krimpen? Kunnen eilanden wegdrijven? En waarom is de zee zoooo zout?

Met verschillende van dit soort speelse vragen – ingezonden door nieuwsgierige jonge fans – en knotsgekke antwoorden daarop, komen Katrijn de Wit en Inge Rylant tegemoet aan de meest absurde vragen die kinderen kunnen stellen. Antwoorden op zulke vragen kan op twee manieren: een heel fantasierijke, doldwaze verklaring of... wil je het net wat wetenschappelijk correcter? Ze geven beide antwoorden, mooi verstopt achter een leuk flapje: zo is het aan de kinderen om te raden welk van de twee antwoorden je hebt beslist te geven. Zo kies je bijvoorbeeld zelf of het antwoord op de vraag of je van de wereld kan vallen is "neen, want er is zwaartekracht", of eerder "je valt er niet af omdat 's nachts supersnelle kabouters onze schoenen insmeren met een laagje superlijm". Is het niet waar, dan is het toch héél goed gevonden!

Sterke vormgeving maakt dit boek stoer voor de avontuurlijkste lezers en tegelijk stijlvol modern voor de rustigere alles-lezers. Deze artistiek sterke lijn wordt ondersteund door een goedgekozen uitgave van stevige karton met flapjes. Het is zo'n boek dat iedereen nieuwsgierig maakt, en er in een boekhandel meteen uitspringt. De eenvoud van dergelijke illustraties straalt een ongelooflijke kracht uit, en is zo'n evolutie in de kinderboeken die alleen maar toegejuicht kan worden. Literatuur en prenten worden verheven tot een kunstig geheel dat jong en oud weet te begeesteren.

Conclusie: het is zo'n boek dat je in je kast moet hebben, maar even goed eentje dat zich uitstekend leent als cadeau. Het is mooi, wetenschappelijk én hilarisch. En toegegeven, niemand is te oud voor een goedgemaakt flapjesboek: het maakt het concept van het boek nóg sterker.
Hé, misschien leer je er nog iets van!