9+ | 2009
Van Goor
ISBN 978 90 475 1003 1
FICTIE , 103 p. , €9.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Krieltje

Elisabeth Mollema (auteur) Monique Beijer (illustrator)

Simon de Lange is de kleinste jongen van de klas. Zijn bijnaam is Krieltje. In de klas maakt hij geen enkele indruk. Hij zit achter een grote jongen zodat de meester hem niet kan zien wanneer hij z'n vinger opsteekt. En z'n stem is zo stil dat de meester hem ook niet hoort wanneer hij wil antwoorden. Gelukkig wordt hij thuis goed opgevangen door z'n moeder. Zij is kok voor een tv-programma en probeert al haar recepten thuis uit. Krieltje mag ze dan proeven, maar hij groeit er geen centimeter van.
Krieltje zoekt een manier om indruk te maken op Minthe, zijn klasgenootje. Hij besluit deel te nemen aan een fietswedstrijd. Samen met z'n enige vriend Lex traint hij hard. Wanneer hij op het punt staat de wedstrijd te winnen, laat hij echter de kans bewust liggen en wordt tweede. Daarom zoekt hij een andere manier om indruk te maken en deze keer lukt het wel.
Een eenvoudig verhaal, afgewisseld met mooie zwart-wittekeningen. Soms heb je echt medelijden met Krieltje en wil je hem als lezer helpen. Krieltje is een optimistisch kereltje. De eetgewoonten in zijn gezin zijn wel wat overdreven. In een tijd waarin gelet wordt op gezonde voeding, gaat het hier steevast om zoete, vettige gerechten. Bijna in elk hoofdstuk wordt er een recept weergegeven. Ik denk niet dat de jonge lezertjes hier zo in geïnteresseerd zijn.

Hilde de Boeck
Klein zijn | Eten Gerechten