Krabbel & Nies

De avonturen van twee zwerfkatten

Dit boek is het prototype van een gezellig voorleesboek, ideaal om uit voor te lezen voor het slapengaan of op een rustig momentje overdag, gewoon omdat het kan! Zelf lezen kan vanaf ongeveer acht jaar.

De bundel bestaat uit zeventien korte, opeenvolgende verhalen over de avonturen van twee zwervertjes, Krabbel en Nies. Op de schutbladen worden meteen ook al hun vrienden voorgesteld en zo word je al nieuwsgierig naar het moment waarop Poelie de Verschrikkelijke, de siamezen Truffel en Bonbon of Picasso in de verhaaltjes zullen verschijnen en vraag je je af of hun naam misschien iets met hun karakter te maken zou hebben. De verhalen zijn vlot geschreven, grappig en soms spannend en snijden allerlei thema’s aan als vriendschap, pesten, vluchten en opkomen voor jezelf.

De tekst wordt ondersteund door erg mooie, kleurrijke tekeningen, die helemaal bijdragen tot de hartelijke en vrolijke sfeer van het boek. Soms zijn het kleine portretjes van een kat op een stoel of van een vuilnisbak waar nog net een staart uit komt piepen, maar vaak ook paginagrote tekeningen waar de kleuren van afspatten. Op pagina 87 wordt het wel heel erg spannend. Ook kindjes die nog niet kunnen lezen, merken dit aan de bijna volledig zwarte pagina door de schaduw van de kat. Op de volgende pagina zie je Poelie en Bowie letterlijk in elkaars haren vliegen. De illustraties tillen dit boek echt op naar een hoger niveau en geven elk dier een eigen uitdrukking en karakter. Wat mij betreft zeker een dikke pluim voor illustrator Marieke Nelissen.