Koning Koelkast

Terwijl papa in het kookboek het recept zoekt voor een heerlijke frambozentaart, glipt Arthur stilletjes in de koelkast. Wanneer Papa op zoek is naar de frambozen, stelt hij ontzet vast dat die verdwenen zijn. Hij verdenkt Arthur, papa's wenkbrauwen fronsen bij het zien van zijn roze snoet. Niets aan te doen: papa beslist dan maar een andere taart te bakken, doch keer op keer verdwijnen telkens de hagelslag, de room ... zelf een taart bakken om mama te verrassen lukt helemaal niet meer. Wat nu?

Dit grappig verhaal is opgebouwd volgens een repetitief scenario. Telkens verdwijnt een ingrediënt waardoor de papa zijn droomtaart niet kan maken. Kleuters houden van dergelijke zoek-en-verdwijnspelletjes, en genieten volop van de kleine deugniet die zijn papa telkens beetneemt. In het verhaal anticipeert de kleuter op wat komen zal en schept plezier in de fratsen van het jongentje. Zowel de illustraties als de tekst vormen een mooi expressief geheel waarin de acts heel duidelijk op de voorgrond treden. Details verrassen hier en daar. Zo kijk je aan tegen een keuken met een gezellige rommel. Eerst gaat de aandacht van de kijker naar het jongentje, verscholen achter een prentenboek, doch dan ontdekt de kleuter hoe vriendjes, de poes en de ijsbeer, met het jongentje samenspannen. Die dynamiek is zowel in beeld als tekst erg grappig uitgewerkt. In korte zinnetjes merk je duidelijk hoe de papa wel doorheeft dat zijn zoontje telkens met het nodige ingrediënt verdwijnt. Het is een humoristisch spel waarin de kijker glunderend geniet van het zoontje dat zijn papa telkens te vlug af is. De tekstjes zijn summier. In korte zinnen wordt met humor gevat verteld hoe sluw het zoontje wel is. Geestig zijn eveneens de mijmeringen van de papa die de verdwijningen overdenkt.

De illustraties beslaan de volledige pagina's en vormen telkens speelse variaties in compositie. De acts zijn suggestief en met enkele originele details toont de illustrator hoe vindingrijk het jongentje telkens zijn papa beetneemt. Zoals het geruisloos verschuiven van de stoel, met onder elke poot een kussentje.Voor knappe kijkertjes is er een klein zoekspelletje in de illustraties opgenomen: het is minuscuul en geel, vind je het?