Knettergek van kevers

Van alle ontdekte diersoorten ter wereld bestaat een kwart uit kevers! Er komen kevers voor op elk continent behalve Antarctica. Ze leven in de meest uiteenlopende gebieden, van woestijnen tot berggebieden, en soms zelfs bij ons in huis! Hoog tijd dus om je eens verder te verdiepen in de wereld van deze gepantserde krachtpatsers!

Owen Davey is een award-winning illustrator uit de UK. Onder zijn klanten zijn grote kleppers als Google, Facebook, Sony, Lego en National Geographic. Hij is ook de hoofdillustrator van de veelvuldig bekroonde app Two Dots. Owen publiceerde al vele prentenboeken, waaronder zijn 'About' reeks die in 2015 startte met 'Allemaal Apen' in 2015. Zijn talrijke boeken zijn uitgebracht op alle continenten, met uitzondering van Antarctica. Dat heeft hij alvast gemeen met de kevers waarover dit boek gaat!

Bij het openslaan van het boek, word je in eerste instantie overweldigd door de prachtige illustraties. Owen gebruikt een mooie strakke stijl die behoorlijk retro aanvoelt. De oranje, geel en bruintinten die overheersen, zouden niet misstaan in een seventies-interieur. Bovendien lenen de symmetrische schild-decoraties zich perfect om Owen's goed uitgebalanceerde stijl te laten schitteren. De illustraties zijn soms zo wonderbaarlijk mooi dat ze je doen twijfelen aan de waarheidsgetrouwe weergave van de kever in kwestie.
Het boek is opgedeeld in zeventien hoofdstukken die telkens een dubbele pagina beslaan. We beginnen bij een zeer algemene kennismaking met 'de kever'. Verder worden alle aspecten toegelicht: classificatie, lichaamsbouw, groei, voedsel, verdedigingstechnieken, ... Enkele bekendere kevers, zoals de glimworm, krijgen een eigen hoofdstuk. Die ken ik al denk je. Ok, maar wist jij al hoe ze precies licht maken? Of dat de verschillende soorten allemaal hun eigen vliegroute en flitspatroon hebben? Degene die je zeker niet kent zijn de acht kevers in het hoofdstuk 'aparte kevers'.
Leuk is ook de pagina waarop je kan zien hoe verschillende kevers zich qua formaat tot elkaar verhouden. De afbeelding van een potlood zet ze ook voor jou als lezer in perspectief. Dat kevers de mens altijd gefascineerd hebben, blijkt uit het hoofdstuk 'kevermythologie'. Tot slot mag natuurlijk ook niet ontbreken wat jij kan doen om deze bijzondere wezens te beschermen. De informatieve teksten worden in korte deeltjes opgedeeld en tussen de illustraties geschikt. Er wordt wel flink wat informatie meegegeven. Maar je hoeft ook niet alles in een keer door te nemen. Dit boek leent zich perfect tot prentjes kijken en af en toe een stukje lezen. Buiten de Latijnse benamingen van de keversoorten zijn de teksten vlot begrijpbaar. De nieuwe woordenschat beperkt zich voornamelijk tot hoofdstuk drie, waarin de bouw van de kever aan bod komt en dat wordt prima uitgelegd aan de hand van de illustraties. Achteraan vind je nog een register van de verschillende keverfamilies die aan bod komen.

Een prachtig geïllustreerd boek over een duidelijk ondergewaardeerde diersoort!