Knetter, knisper, knater

dit blus je niet met water!

Korte inhoud achterflap:

Hoe kan dat? Iets wat je niet met water kan blussen. Ken je dat gevoel dat er iets brandt binnenin? Het knettert en spettert, maar je begrijpt er geen snars van. Vlinder worstelt met dat soort vuur en gaat ten rade bij zijn ouders. En dan komen die vervelende vuurvliegjes er nog eens bij. Als dat maar goed afloopt! Een vonkend verhaal voor kinderen vanaf 5 jaar.

Uitgeverij Het Punt geeft kleine auteurs de kans een boek uit te brengen. Elke auteur heeft volgens hen immers het recht gelezen te worden.

In Knetter, Knipser, Knater wil het duo Aafke en Patrick Theunis de allerkleinsten laten kennis maken met verliefdheid. Als personage kozen ze voor een verliefde vlinder. Een vlinder die "vlinders in zijn buik voelt", hoe los je dat op? Het duo Theunis veranderde de vlinders in vuurvliegjes. Dus deze vlinders voelen geen vlinders, maar vuurvliegjes in hun buik. Heerlijk verwarrend. De korte tekstjes worden telkens aan de linkerzijde gedrukt. Hier en daar gebruikt de auteur een zelfverzonnen woord en klinkt het taalkundig niet helemaal zoals het hoort.

Onder de tekst staat telkens een kleine digitale illustratie in grijstinten. Dezelfde illustratie wordt op de rechterpagina paginagroot in kleur weergegeven. De gebruikte kleurencombinaties voelen eerder kil aan. De illustraties zelf zijn erg rudimentair en het merendeel van de tekeningen komt eerder akelig over. Om aan te tonen hoe verliefdheid precies voelt, zet de illustrator de buik van het slachtoffer in lichterlaaie. In lichterlaaie zegt u? Ja, echt, in brand. De vlammen schieten uit haar vleugels en vlinder ziet er allesbehalve gelukkig uit. Op een bepaald moment lijkt Vlinder haar buik open te scheuren om te tonen hoe ze, diep van binnen, in brand staat. Een beeld dat het jonge publiek misschien toch niet onberoerd zal laten. De verliefde vlinder in kwestie gaat bij haar ouders vragen wat al die vlammen betekenen (''zijn'' ouders, zoals vermeldt op de achterflap, klopt dus niet. Het gaat hier duidelijk om een meisje.)

Als volwassen voorlezer valt het mij op dat pap met zijn kleine zwarte snorretje verdacht veel op die ene boze meneer uit de geschiedenisboeken lijkt. Een associatie die toch een beetje vreemd aanvoelt in een kleuterboek over verliefdheid. De vuurvliegjes die uit de buik van de verliefde vlinder komen, vallen hun doelwit echt aan en zorgen voor pijnlijke grimassen. Na een mislukte bluspoging lijkt alles toch nog goed te komen en mag er gekust worden. Als kleine lezer (en grote voorlezer) blijf je met meer vragen dan antwoorden achter. Eng hoor, verliefd zijn.