Kleur

Marieke ten Berge is een illustratrice die illustraties maakt voor verschillende dragers. Als illustratrice van kinderboeken kan je haar kennen van een veelheid aan werken. De meest herkenbare is voor mij Noord, daar werkte ze samen met Jesse Goossens. Ze maakte daarvoor linosneden van dieren uit het hoge Noorden.

Met Kleur krijgen we een woordenloos prentenboek dat helemaal van Marieke ten Berge haar hand is. Ze neemt je mee in het verhaal over een jongen en de kracht van fantasie. Hij tekent overal prachtige kunstwerken en fleurt daarmee zijn eigen – wat grijze – wereld op. Wanneer hij van een vriend een nieuwe kleurdoos krijgt, opent zich een wereld vol mogelijkheden, gevuld met nieuwe kleuren. Een griezelig bos vol monsters wordt na even denken en tekenen een bos gevuld met wezens die hem beschermen. En die hem begeleiden doorheen het bos, zodat hij veilig naar de andere kant kan fietsen.

Een prentenboek dat qua opbouw op sommige momenten gelijkenissen vertoont met een stripverhaal, waar ze er op een krachtige manier in slaagt om ontzettend veel gevoel in haar personages te leggen. Door een verschil in kleurgebruik wordt op een geslaagde manier onderscheid gemaakt tussen de realiteit en de fantastische aanvullingen. Een fijn canvas om zelf een verhaal bij te vertellen, en dat telkens te veranderen en aan te passen is. Een boek om te blijven vertellen met als belangrijke boodschap dat onze fantasie het leven kleur geeft.