Kille woede

Tot haar zestiende leidt Sara Jane een doodgewoon leven ergens in Chicago. Op een dag komt ze thuis van school en haar ouders zijn verdwenen, samen met  haar kleine broer. Ook de huisraad is kort en klein geslagen. Alleen de hond Harry hebben de boeven verminkt achtergelaten. Van dan af moet Sara Jane vluchten want ook haar leven staat op het spel. Snel ontdekt ze dat haar achtervolgers op zoek zijn naar een kistje met daarin een geheim schrift. Dat schrift is de sleutel van alles. Tot haar verbazing ontdekt ze dat haar ouders betrokken zijn bij een maffiabende: The Outfit. Het wordt voor Sara Jane een ware helletocht, temeer omdat haar belagers op zoek zijn naar de informatie die ze in haar bezit heeft. Ze moet in het verleden van haar familie duiken en dat wordt een zeer zware opgave.
Een thriller die heel goed in elkaar zit en die je meesleurt vanaf de eerste bladzijde. Je maakt kennis met een jong meisje dat een gezellig leventje leidt, een warm nest heeft en op het punt staat verliefd te worden. Samen met enkele vrienden heeft ze een grote liefde opgevat voor de cinema; haar meest geliefde film is: 'The Third Man'. Soms wordt er in het verhaal verwezen naar scenes uit die film. Na verloop van tijd ontpopt Sara Jane zich tot een echte vechtster. Er ontsteekt in haar een 'ghiiaccio furioso', een kille woede, een erfelijke eigenschap die ze meegekregen heeft. Bovendien is ze ook zeer goed in de boksring, als geen ander kan ze een perfecte 'linker' plaatsen. Maar het is vooral haar sterke persoonlijkheid en de manier waarop ze haar overlevingsinstinct volgt, dat je meesleept.
Ook stilistisch is het verhaal van een hoog niveau. Een voorbeeld: "Als je ongewild van je geliefden wordt gescheiden, gaat dat gepaard met een zeldzaam gevoel van woede. Het is als een orchidee van razernij, die ontspruit in de stinkende mest tijdens een gebeurtenis (...), wanneer je normale bestaan in tweeën wordt gereten: de kant waar je zo van hield is verdwenen, en de kant waar je je nu bevindt is een geïsoleerde, onbekende, angstaanjagende en eenzame plek." (p. 123)  Sara Janes tegenstanders werden eveneens met zwier beschreven. Sara Jane is niet van plan haar informatie prijs te geven. Ze besluit via aanwijzingen in het schrift en via een helse tocht door Chicago haar ouders en broer terug te vinden. Dat gaat met veel avontuur en actie gepaard. Een sterk boek voor wie van dit genre houdt. (En dit is nog maar het eerste deel van een trilogie.)