Kijk omhoog!

Raket is een felle kleine meid die gek is van de ruimte. Ze kan er niet over ophouden. Maar haar grote broer Jamal? Die is net het tegenovergestelde: waar Raket naar boven kijkt, kijkt hij omlaag, naar zijn telefoon. Raket kijkt op naar haar grote held Mae Jemison, de eerste Afro-Amerikaans vrouw in de ruimte, en kan moeiteloos allerlei weetjes over sterren en de ruimte uit haar mouw schudden. En vanavond is het zover: Raket kan zelf op missie, want de Phoenix sterrenregen passeert! En daar zal ze iedereen voor uitnodigen! Ze nodigt zo goed als het hele dorp uit om samen met haar te kijken. En Jamal, die zal mee moeten. Wanneer iedereen klaarzit, blijft Jamal halsstarrig op z'n telefoon kijken. En waar blijft die voorspelde sterrenregen? Zal iedereen op tijd omhoog kijken?

Sterren en de ruimte zijn een prachtig mysterie: wie houdt er niet van die kleine lichtjes aan de oneindige hemel? Daarin is kleine Raket enorm herkenbaar: ze is zoals veel kinderen geobsedeerd door iets wat ze mooi vindt, en weet er alles van. Ook haar familie is herkenbaar met de verveelde blikken wanneer dochterlief nog maar eens met een weetje aanzet, of grote broer die niet van zijn gsm kan blijven. En toch voel je de liefde in het gezin voor Raket's enthousiasme.

De tekeningen zijn eveneens modern en mooi: de felle kleuren werken goed tegen de donkere achtergronden, en dragen bij tot de verwondering van de lezer voor het heelal. Elke pagina heeft een verschillende layout, wat het boek extra dynamisch maakt, en op een of andere manier ietwat doet neigen naar een strip. Raket's kat, die in het zelfde ruimtepakje als Raket zijn baasje overal volgt, maar verder geen aandacht krijgt in het verhaal, is een leuke extra om het knuffelbare karakter van het boek te onderlijnen.

Fijn is ook dat er resoluut gekozen is voor een zwart gezinnetje met een stoere meid in de hoofdrol. Weg met de typische prinsessenverhalen en poppetjes; het is tijd voor onderwerpen die bijna elk kind aanspreken, ongeacht huidskleur, geaardheid of gender. 

Kijk omhoog! is dan ook een hartverwarmend verhaal om weg te dromen onder een prachtige sterrenhemel.