Kijk!

Spelen met fotografie

Met Pablo de Kever, een groene taxi, zet je de eerste stappen in de wereld van fotografie. Het is de bedoeling dat je een digitale camera hebt en via opdrachten en spelletjes enerzijds de camera leert kennen en anderzijds leuke foto's kan maken. Eerst krijg je mee wat je, naast de camera, nodig hebt om met fotografie te spelen: een lijmstift, plakband, zaklamp, potlood ... Aan de hand van een aantal experimenten leer je onder meer het perspectief, de impact van de kleuren rood en groen en hoe je foto's kan aanvullen met een tekening of er collages mee kan maken.

Na een algemene introductie en basishandleiding over de camera zelf, start vanaf pagina tien een basisconcept. De ene pagina geeft steeds een beeld of een tekening weer en de overliggende pagina steeds — met een kort stappenplan — wat je met dat beeld of die tekening moet doen. Gekke figuurtjes accentueren de te volgen stappen. Voorbeeld: op de ene pagina zie je een collage op een venster en op de andere pagina een stappenplan hoe dit te maken en hoe je dit best fotografeert. Zo leer je enerzijds de techniciteit en de mogelijkheden van een camera, anderzijds dat je naast pure foto's er ook nog heel wat andere leuke dingen mee kan maken.

Het idee is goed. Op een speelse manier leer je werken met een digitale camera. De topics zijn leuk en de basisstructuur duidelijk. Het achterliggende verhaal van Pablo de kever is niet zo duidelijk. Het boek oogt wat mat en is niet echt verrassend. Het is echt voor kinderen die een enorme interesse voor fotografie hebben.