Keverhelden

Na haar vreselijke openbaring op het filmfestival is Keverkoningin Lucretia Cutter vertrokken naar haar Bioom, een zelfontworpen laboratorium dat ergens diep in het Amazonewoud verborgen ligt. Haar plannen om, door het inschakelen van grote keverlegers, de wereld te veroveren lijken nu angstaanjagend realistisch. Ze moet gestopt worden! Darkus en zijn vrienden zetten alles op alles om haar te vinden én uit te schakelen. Een onzekere missie. Lucretia is sterker en gevaarlijker dan ooit. De ontdekkingen die onze vrienden doen zijn weerzinwekkend. En dan is er ook nog Darkus vader. Wat is zijn rol in Lucretia's grote plan?

'Keverhelden' is de afsluiter in de trilogie over Darkus, de Keverjongen en zijn bijzondere mensen - en kevervrienden. In deel 1 'Keverjongen' lazen we een spannend maar vrij onschuldig kinderboek. In dit laatste deel bevinden we ons in heel wat grimmiger sferen. De waanzin en de grote dreiging die van Lucretia uitgaan werden door M.G. Leonard in detail beschreven en ze hield hierbij niet bepaald rekening met gevoelige lezertjes. Gemuteerde insecten, afgebeten lichaamsdelen … Het gaat er naar het einde toe bloederig aan toe. Toch een vrij groot contrast met deel een. Maar ja, geschifte alleenheersers zijn natuurlijk altijd eng, ook zonder ‘muteercabines’. Qua leesniveau zitten we ook meteen een stuk hoger. Er werd wat gespit in het vakjargon van de entomologie. Hierdoor moet je wel eens vaker in de woordenlijst achteraan te rade gaan of misschien wel eens hulp vragen bij een volwassene. Kinderen die deel een alleen lazen, hebben voor 'Keverhelden' misschien wel wat hulp nodig.

Ik ben een overtuigde fan en verheug me alvast op de verfilming van hun avonturen. In het bijzonder kijk ik uit naar de vertolking van Lucretia Cutter. Een evil mastermind die haar doel, het redden van de planeet, boven alles stelt. Als je tot dit besef komt, weet je dat dit boek voor M.G. Leonard ook meer moest zijn dan alleen een super spannend avonturenverhaal over Keverhelden en hun bijzondere vrienden.