Kerst met de krijtjes

In “De krijtjes staken!” maakten we kennis met de krijtjes die elk via een brief aan Teun lieten weten waarom ze uit zijn tas verdwenen waren. Een origineel en super grappig prentenboek was geboren. Wat later kwam het vervolg: “De groeten van de krijtjes”. Hetzelfde concept, maar deze keer komen de brieven van andere krijtjes die op één of andere manier verwaarloosd werden door Teun. Iets minder origineel maar zeker nog wel grappig.

Op een paar kleine boekjes na, bleef het stil rond de krijtjes … tot nu. They are back! Mijn verwachtingen waren hooggespannen, want ja … ik was fan van de twee eerste delen.

Daywalt en Jeffers boksten een kersteditie in elkaar met in de hoofdrol de krijtjes die we in de vorige twee delen leerden kennen. Samen met wat inside jokes, kan ervoor zorgen dat lezers die enkel deze kersteditie lezen niet onmiddellijk mee zijn. Want waarom zijn het oranje en het gele krijtje gesmolten, en waarom heeft wijnrood krijtje een paperclip door zich heen? 

De krijtjes maken zich klaar voor Kerstmis en brengen alles in gereedheid om er een geslaagd Kerstfeest van te maken. Tussendoor krijgen enkele krijtjes brieven. Het zijn die brieven die in het boek voor de originaliteit zorgen, want het verhaal en de samenhang vallen jammer genoeg zeer mager uit. De brieven zitten verwerkt in omslagen.  Je moet ze er echt uithalen, wat absoluut voor een verrassingseffect zorgt. Bij de brief zitten er knutselopdrachten, kerstboomhangers, een recept, een spel en een poster.  Van de laatste bladzijde is een uitklappagina gemaakt. Plezier verzekerd! Het maakt van dit boek meer een doe- dan een leesboek.

Het verhaal is moeilijk om voor te lezen en had veel beter uitgewerkt kunnen worden. In mijn ogen echt een gemiste kans om een waardige opvolger te zijn voor de eerste twee krijtjesboeken. De illustraties zijn wel op niveau gebleven. Ze zijn kleurrijk en humoristisch, en volledig in krijtjesstijl. 

Een leuk cadeauboek, dat absoluut origineel is, maar waar nog meer uit te halen was. Laat het boek leuk blijven door de verschillende onderdelen die in de omslagen zitten goed te bewaren anders is de fun er snel af.