Keigoed

of bijna

Musje heeft het niet makkelijk. Haar moeder is al een aantal maanden weg, om rust te vinden. En hoewel haar vader probeert om er echt voor haar te zijn, toch blijven de onbeantwoorde vragen Musjes denken beheersen. Op school vindt ze weinig aansluiting. Maar gelukkig ontmoet ze Boldie, een jongen die alles durft en haar mee op sleeptouw neemt. Zijn aanwezigheid maakt haar sterker. Als haar moeder na een tijdje weer thuis woont, lijkt het alsof Musje zich meer geborgen voelt. Boldie blijft belangrijk maar daarnaast is er nu ook ruimte voor nieuwe vriendschappen.

Voor de Engelse versie van dit verhaal kreeg Arno Bohlmeijer kreeg in 2021 de PEN America Grant. Het juryrapport vermeldt: “Bohlmeijers markante en originele vertelstem is zowel teder als krachtig over een meisje dat haar weg vindt in vriendschappen, een moeilijk gezin, en een gevoel van isolatie in een soms verwarrende wereld. We werden geboeid door de kwetsbaarheid en innemende excentriciteit van Musje. In het alledaagse rondom ziet zij het buitengewone.” Die woorden gelden ook voor de Nederlandse vertaling. Lezend raak je steeds meer geboeid door de denkwereld van het hoofdpersonage. Musje denkt, twijfelt, piekert en aarzelt. Wat ze werkelijk voelt en ziet, spreekt ze niet vaak uit. Dat lees je in schuingedrukte zinnen. Die tonen mooi aan hoe scherp en sensibel Musje de wereld om haar heen ervaart.

De kleine zwart-wittekeningen van Xantha-Iris Vorst brengen details realistisch, vaak met een humoristisch nuance, in beeld. Haar gekleurde illustraties, die een volledige bladzijde vullen, accentueren eerder de gevoelens en lijken te benadrukken hoe overweldigend de wereld voor Musje is. Deze combinatie sluit aan bij de sfeer van het verhaal. Daarin kan je ook meerdere invalshoeken onderscheiden. Enerzijds zijn er de realistische dialogen en de herkenbare context; daarnaast is er ook de beeldende suggestieve taal. De woorden en zinnen van Arno Bohlmeijer lijken weloverwogen gekozen en laten erg veel ruimte voor interpretatie. Daardoor richt dit aantrekkelijk uitgegeven verhaal zich vooral tot wie een zeer goed ontwikkeld taalbesef heeft.