Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees

Op de school van Sjors en Harold wordt er een 'Uitvindingsshow' gehouden. De winnaar mag 'Schoolhoofd voor een dag' zijn. En dat zien de deugnieten Sjors en Harold wel zitten. Maar aangezien Sjors en Harold het vorig jaar te bont hebben gemaakt, beslist de directeur dat zij niet mogen deelnemen. Als je denkt dat Sjors en Harold het hierbij laten, heb je het goed mis. De twee kwajongens bedenken een plan om de show te boycotten. Hun plan loopt echter uit de hand. Uiteindelijk moet Kapitein Onderbroek uitrukken om het op te nemen tegen boosaardige plees die de school bedreigen.
Sjors en Harold zijn twee kwajongens die niets liever doen dan streken uithalen en verhalen verzinnen. Verhalen over ‘Kapitein Onderbroek’. Verhalen die wel eens een eigen leven kunnen gaan leiden.
Het verhaal is opnieuw eenvoudig geschreven. De grappen zijn grappen die een achtjarige zelf zou kunnen neergepend hebben. De stukjes stripverhaal breken de geschreven tekst en zorgen voor een leuke afwisseling.
Wat me, net zoals in het eerste boek, wel stoort zijn de schrijffouten in de strip. Natuurlijk is de strip zogezegd geschreven door de twee achtjarigen en die schrijven wel fouten. Maar beseffen de jonge lezers dat het met opzet zo gedaan is? Mijn ‘bezorgdheid’ is dat lezers die moeite hebben met lezen deze fouten niet zullen zien en een foute visuele schrijfwijze voorgeschoteld krijgen. Dit doet geen afbreuk aan het verhaal met al zijn grappen en grollen.
In dit boek vind je weer de origineel gevonden ‘Omslanoscoop’ terug. Wil je weten wat dit is en hoe deze in zijn werk gaat, dan raad ik je aan om dit boek te lezen en het geheim zelf te ontdekken.