Justins rivaal

Justin wordt gepest op school. De reden? Ach, hij doet nu eenmaal graag zijn best en misschien moet hij inderdaad maar eens wat gewicht verliezen. Tegen de pesters ingaan durft hij niet. Hij probeert hen te ontwijken en laat het allemaal gebeuren. Thuis vertelt hij er niets over, mama heeft al zorgen genoeg. Ze hebben het niet al te breed en mama heeft soms last uit van angstdromen. Dat heeft te maken met hun vertrek uit Rwanda. Als ze in zo'n periode zit, kruipt ze helemaal in zichzelf en lijkt ze Justin en zijn broertje helemaal te vergeten. Haar lastig vallen met zijn zorgen is gewoon onmogelijk. Justin moet sterk zijn en haar helpen waar hij kan. Gelukkig kan hij af en toe op adem komen bij Jozefien en Max, zijn weekendpleegouders. Bij hen is het gezellig en hoeft Justin zich even geen zorgen te maken.  Dan komt Justin onverwacht meer te weten komt over Danilo, een van zijn pestkoppen, misschien wel de gevaarlijkste. Danilo heeft het namelijk ook heel zwaar. Als Jozefien hiervan hoort wil ze hem natuurlijk ook helpen. Wat moet Justin hier nu mee? Jozefien en Max zijn van hem, Danilo moet zijn eigen problemen maar oplossen. Justin heeft al genoeg aan zijn hoofd. Mama heeft een erge angstaanval gehad en is opgenomen in een ziekenhuis. Danilo kan hij er nu even niet bijnemen. Trouwens, is hij niet de pester? Waarom kan Jozefien dat niet zien?

Het oorspronkelijke verhaal komt van Jason (10). Als Schoolschrijver bezocht Lydia Rood zijn school en vroeg de kinderen zelf een verhaal te schrijven. Lydia pikte het verhaal van Jason eruit en ging verder met Jason aan de slag. 'Justins rivaal' is het resultaat van hun samenwerking.

Een jeugdboek waarin enkele zware thema's verwerkt werden: pesten, armoede, vluchtelingen, PTSS (posttraumatisch stresssyndroom), gebrek aan goede zorg... De lezers zullen een aantal situaties herkennen, andere zullen misschien nieuw zijn en tot nadenken aanzetten. De gebeurtenissen worden volledig vanuit het standpunt van Justin verteld en zijn geschreven in een vlotte, voor kinderen herkenbare, schrijfstijl. Ondanks de zwaardere thematiek een boek waar je vlotjes doorheen leest.