Julia's droom

Julia is maar een hand groot wanneer ze geboren wordt en blijft klein, hetgeen storende reacties oplevert van de buitenwereld. Daarom besluiten haar ouders dat de wereld te groot is voor Julia, en houden ze haar binnen; een plek waar sprookjes en andere verhalen een veilige omgeving vormen. Daar komt echter verandering in wanneer Julia's vader, en kort erna haar moeder, overlijdt. Ze wordt meegenomen door een Stook, de directeur van 'Stooks rariteitencircus'. Alice, een vrouw met een baard, Rose en Marie, een Siamese tweeling, en Maurice, een man met een vissenhuid, worden vrienden van Julia. Samen dromen ze ervan het circus te verlaten. Zal hun droom uitkomen?

Het eerste wat me opviel aan dit boek zijn de mooie illustraties. Trui Chielens, de illustratrice, koos voor een bondig kleurenpallet (blauw, rood en groen) en grote retro-tekeningen die magisch aanvoelen. Door de magie ervan word je gemakkelijk in het verhaal gezogen. Julia's droom is opgevat als een ouderwets sprookjesboek, dat, ja zeker, start met de bekende aanhef "Heel lang geleden ...". Het verhaal is echter verre van een zacht sprookje. Mensen die anders zijn worden uitgebuit, vernederd en uitgelachen door de directeur en de bezoekers van het circus. Gelukkig vinden de circusartiesten een mooie vriendschap bij elkaar, en kracht om hun situatie te veranderen. Julia's kleine ridder is daarbij een goede raadgever.

Het boek Julia's droom is een hard maar hoopvol verhaal waarin je eraan herinnerd wordt dat je mag (en moet?) blijven dromen.