Julia en de haai

Julia verhuist samen met haar mama en papa voor een tijdje naar het eiland Unst op de Shetlandeilanden. Haar papa is goed met cijfers en moet de oude vuurtoren programmeren om hem te automatiseren. Haar mama is wetenschapper. In Cornwall deed ze onderzoek naar speciale algen die chemische stoffen uit het water halen om ooit plastic te kunnen afbreken. Nu ze op het eiland zijn, wil haar moeder op zoek gaan naar de Groenlandse haai. Daarvoor heeft ze wel subsidies nodig. Maar nog voor ze het geld heeft bijeen gesprokkeld, gaat ze al op zee. Ze stort zich iets te veel in dit avontuur en neemt gevaarlijke beslissingen. Ze vertoont steeds vreemder gedrag. Julia's papa probeert haar mama tot rust te brengen maar ze hebben steeds minder grip op haar. De vrolijkheid en het enthousiasme van de mama, wordt overschaduwd door haar verdriet. Ondertussen leert Julia Kin kennen op het eiland. Ze kijken samen naar de sterren en proberen zich te verweren tegen een aantal pestkoppen.

Vanaf de eerste zin van het boek zegt Julia dat dit het verhaal is van de zomer waarin ze haar moeder verloor. Dat doet je huiveren en zorgt onmiddellijk voor een zekere spanning. De illustraties zijn donker met hier en daar een geel lichtpuntje. Ze passen perfect in de sfeer van het verhaal en zijn een grote meerwaarde. Julia wordt meegesleurd in een neerwaartse spiraal, mooi voorgesteld door de draaikolk op de cover. De mentale kwetsbaarheid is zó voelbaar. Julia voelt aan dat er iets mis is met haar mama. Ze doet een verwoede, maar bijna fatale poging haar mama te redden terwijl haar mama zelf het licht in het leven niet meer ziet. 

Dit boek leest als een trein. Er worden heel wat interessante, wetenschappelijke weetjes vermeld. De schrijfstijl is ontzettend vlot. De titel verwijst naar de naam die mama heeft gegeven aan de boot waarmee ze de zee opgaat. Julia beseft op die manier hoe belangrijk ze nog steeds is voor haar mama. Ook al gaat ze volledig op in haar onderzoek. Het verhaal is sterk, met belangrijke en herkenbare thema's. Maar het verhaal wordt versterkt door de prachtige illustraties die je in de juiste sfeer brengen. Je leest het in één ruk uit. Een aanrader voor jong en oud.