Jengeltje

Bengeltjes en engeltjes kennen we allemaal. Ken je de jengeltjes al? Ze zijn enig in hun soort. Ze gelijken op engelen in die zin dat ze blonde krullen hebben, in de wolkenwereld wonen en vleugels hebben. Toch zijn ze allesbehalve engelen, omdat ze niet lief, niet rustig, nogal gulzig zijn én bovendien niemand helpen. Jengeltjes hebben de eenvoudige voornaam ‘Jengeltje’ en zetten de boel op stelten. Of beter gezegd: zetten de wolkenwereld op stelten. Wanneer Jengeltje weer eens alle rijstpap heeft opgegeten, besluiten de engelen haar te straffen door haar naar de mensenwereld te sturen. Als ze daar drie mensen helpt mag ze terug naar de wolkenwereld. In de mensenwereld gaat ze op zoek naar mensen die net als zij ervan houden om anderen bang te maken. Zo gaat ze op bezoek bij een heksenvrouw die geen heks blijkt te zijn. Ze woont dan wel in een heksenhuis, eigenlijk is ze zelf bang van de spoken die haar elke avond lastigvallen. Als blijkt dat die drie spoken klasgenoten van Jengeltje zijn, besluit ze om hen de stuipen op het lijf te jagen. Resultaat: de jongens keren klappertandend terug naar huis, de vrouw is niet meer bang én Jengeltje heeft haar eerste goede daad gedaan!

Op de voorkaft van het boek vallen meteen de blonde krullen van Jengeltje op, en ook verder in het boek wordt er gespeeld met gekke kapsels die de aandacht trekken. Dit leuke leesboek voor lezers vanaf acht jaar bestaat uit korte hoofdstukjes, een groot lettertype en een spannende verhaallijn. De tekst is origineel vormgegeven en in dialoogvorm. De tekst wordt afgewisseld met illustraties, die geen hoogstandjes zijn, maar wél leesplezier toevoegen. Het einde van het boek lijkt een open einde te zijn, aangezien slechts één van de drie daden zijn vervuld. Dat doet de lezer nadenken over wat de andere twee goede daden zouden kunnen zijn en zorgt ervoor dat het verhaal blijft nazinderen.  

Dat dit leesboek geen hoogvlieger is, hoeft geen probleem te zijn. Hoogvliegers kunnen namelijk laag vallen. Dit boek voldoet aan de verwachtingen van een leuk én eenvoudig leesboek met uitgewerkte karakters en een veelzijdige verhaallijn. Meer moet dat niet zijn.